IN MEMORIAM Tiit Noormets (8. mai 1959 – 17. aprill 2024). Mälestades Eesti sõjaajaloo väljapaistvat uurijat (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Tiit Noormetsa sõbrad ütlevad, et kui Eesti oleks taas vabanenud varem, oleks tema karjäärivalik olnud kaitseväeteenistus. Uurides eestlaste ajaloolist võitlust oma vabaduse eest, elas ta täiel määral kaasa ka tänasele riigikaitsele ja kaitseväe arengule. Selline ülesvõte temast meeldis talle endale vähemalt sama palju kui arhiiviriiulite vahel tehtud pilt.
Tiit Noormetsa sõbrad ütlevad, et kui Eesti oleks taas vabanenud varem, oleks tema karjäärivalik olnud kaitseväeteenistus. Uurides eestlaste ajaloolist võitlust oma vabaduse eest, elas ta täiel määral kaasa ka tänasele riigikaitsele ja kaitseväe arengule. Selline ülesvõte temast meeldis talle endale vähemalt sama palju kui arhiiviriiulite vahel tehtud pilt. Foto: Erakogu

Aprillis ootamatult manala teele läinud ajaloolane Tiit Noormets oli Eesti sõjaajaloolaste hulgas hästi tuntud ja kõrgelt hinnatud. Laiemalt on ehk teada Noormetsa tegevus ajalooeksperdina filmide ja telesaadete juures; suur töö arhiivides, publikatsioone ja näitusi ette valmistades on jäänud pigem nähtamatuks, kuid tema elutööle tagasi vaadates võib kindlalt öelda, et see oli väga mahukas ja paljutahuline. Noormets oli paljudele mentoriks ja innustajaks, aga tema enda ajalooalaste tööde ja loomingu kokkuvõtmine ning uurimine seisab alles ees.

Kõik temaga isiklikult või tööalaselt kokku puutunud inimesed rõhutavad Noormetsa mõtlemise loogilisust, väidete täpsust ja nende esitamise tasakaalukust. Kursusekaaslane, diplomaat Margus Laidre meenutab peaaegu uskumatuna tunduvat lugu, kuidas diplomitööga ajahädas Noormets kirjutas kohe valmis puhtandi, alustades eessõnast ja lõpetades järelduste ja lõppsõnadega, ning esitas töö eksamikomisjonile õigeks ajaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles