Teisipäeval avab Balti jaamas uksed maailma pressifoto näitus 2019

Postimees
Copy

Teisipäeval avatakse Tallinnas Balti jaama ootepaviljonis maailma pressifoto näitus 2019, mis on oma ümberilmareisil jõudnud Eestisse.

Näitusel on väljas läinud aasta parimad maailma pressifoto konkursi tööd. Maailma tipptasemel fotoajakirjandust saavad kõik huviliselt tasuta uudistada 11.-29. veebruarini. Näitus on avatud esmaspäevast pühapäevani kella 12-18.

Sel korral esitasid maailma pressifoto konkursile pilte 4738 fotograafi 129 riigist. Juhtivatest fotoasjatundjatest koosnev sõltumatu žürii valis välja võidutööd, mis jutustavad tõeliselt olulisi lugusid. 2019. aasta pressifoto konkursi nominentide seas on 43 fotograafi 25 riigist: Austraaliast, Belgiast, Brasiiliast, Kanadast, Tšehhist, Egiptusest, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Ungarist, Iraanist, Itaaliast, Mehhikost, Hollandist, Norrast, Filipiinidelt, Portugalist, Venemaalt, Lõuna-Aafrika Vabariigist, Hispaaniast, Rootsist, Süüriast, Türgist, Ühendkuningriigist, Ameerika Ühendriikidest ja Venezuelast. Nominentidest 14 ehk 32 protsenti on naised, mida on märksa rohkem kui veel 2018. aastal, mil naisfotograafe oli tunnustatute seas 12 protsenti.

Sõltumatus žürii valis maailma aasta pressifoto auhinnale kandideerinute lühinimekirja kuus pilti: Mohammed Badra (Süüria) foto pealkirjaga «Väidetava gaasirünnaku ohvrid Ida-Ghoutas abi saamas»; keskkonnafotode kategoorias Marco Gualazzini (Itaalia) pildi «Almažiiri poiss»; nüüdisaegsete teemade kategoorias Catalina Martin-Chico (Prantsusmaa/Hispaania) töö «Rasedus pärast FARCi lapsesaamise keelu lõppu»; uudisfoto kategoorias Chris McGrathi (Austraalia) pildi «Jamal Khashoggi kadumine»; sündmusfoto kategoorias John Moore’i (Ameerika Ühendriigid) töö «Nuttev tüdruk piiril»; keskkonnafotode kategoorias Brent Stirtoni (Lõuna-Aafrika Vabariik) pildi «Akashinga – vaprad naised».

Maailma Pressifoto Sihtasutus (World Press Photo) on tegutsenud oma kodulinnas Amsterdamis sõltumatu mittetulundusühinguna üle kuuekümne aasta. Nüüdseks on Maailma Pressifoto Sihtasutus lisaks sellele, et korraldab maailma kõige mainekamat fotoajakirjanduse konkurssi, ka kogu maailma ulatuslikema fotonäituse eestvedaja ning pakub suurt valikut sellega seotud tegevusi. Igal aastal toimuv maailma pressifoto näitus annab huvilistele võimaluse nautida eelnenud aasta parimaid fotoajakirjanduse saavutusi. Näitus stardib iga aasta aprillis Amsterdamist, et suunduda sealt edasi ümbermaailmareisile.

Näituse toob Tallinnasse Madalmaade Kuningriigi suursaatkond Eestis koostöös Eesti Pressifotograafide Liidu (EPFL), Overall Eesti ASi, AS GO Groupi ja Postimehega.

Osana maailma pressifoto näitusest viiakse 11. kuni 27. veebruarini läbi fotokonkurss «Minu aasta foto», millest saavad osa võtta kõik huvilised.

Konkursil osalemiseks:

    •    liitu Instagramis või Facebookis fotokonkursiga „Minu aasta foto“

    •    tee pilt, mis on sinu aasta foto

    •    lisa juurde lühike taustalugu: mida see pilt sinu jaoks tähendab sinu ning miks see on oluline?

    •    postita see oma Facebooki või Instagrami kontole, kasutades teemaviiteid #WPPh2019 või #worldpressphototallinn2019.

Iga päev valitakse välja üks võidupilt, mis postitatakse ka Madalmaade Kuningriigi suursaatkonna Facebooki-lehele. Kõigi päeva parimate fotode seast valib konkursi korraldajatest koosnev žürii 28. veebruaril 2020 välja üldvõitja, kes saab auhinnaks Canoni kaamera.

Fotokonkurssi «Minu aasta foto» korraldavad Madalmaade Kuningriigi suursaatkond, Overall Eesti, EPFL ja Postimees. Sündmus on saanud tõuke nii maailma pressifoto konkursi püüdlusest viia inimesed lugudeni, mis on olulised, aga ka maailma pressivabaduse konverentsist, mida üheskoos korraldavad 22.–24. aprillil Haagis Madalmaad ja UNESCO.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles