Brexiti tagajärg võib olla Iirimaa ühendamine (5)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Belfasti Queensi ülikooli professor David Phinnemore ei usu, et edasised arengud võiksid ohustada rahu Põhja-Iirimaal. 
Belfasti Queensi ülikooli professor David Phinnemore ei usu, et edasised arengud võiksid ohustada rahu Põhja-Iirimaal. Foto: Madis Veltman

Pärast Ühendkuningriigi lahkumist Euroopa Liidust on ühele poole saadud esimese Brexiti-peatükiga. Keerulisem osa ootab aga veel ees ja paika tuleb panna tulevikusuhted, millest sõltub ka see, mis saab edasi Põhja-Iirimaast. Belfasti Queensi ülikooli politoloogi David Phinnemore’i sõnul on just Brexit loonud tõsisema arutelu teemal, kas Põhja-Iirimaa tuleks Ühendkuningriigi asemel liita hoopis Iiri Vabariigiga.

Brexiti esimene poolaeg on läbi. Mida see Põhja-Iirimaale tähendab?

Pärast üleminekuperioodi lõppu on Põhja-Iirimaal ülejäänud Euroopa Liiduga võrreldes teistsugused suhted. See, kui erinevaks need suhted kujunevad, sõltub Ühendkuningriigi ja ELi läbirääkimistest.

Vähemalt praegu on Põhja-Iirimaa olukorras, mis lubab kaupade vaba liikumist üle piiri ja ELi turule. Et see juhtuks, peab Põhja-Iirimaa joonduma ELi reeglite järgi, et kindlustada regulatsioonide rakendamine, mis lubab kaupade vaba liikumist.

Põhimõtteliselt saab Põhja-Iirimaast koht Ühendkuningriigi ja ELi vahel. Endiselt ollakse osa Ühendkuningriigist, põhiseaduslik positsioon ei ole muutunud, aga samas ollakse ELile ülejäänud Ühendkuningriigiga võrreldes märksa lähemal.

Selle tagajärgi ei näe me enne 2021. aastat, aga poliitiliselt tõstatab see juba praegu küsimusi Põhja-Iirimaa tuleviku kohta. Brexit on toonud ka küsimuse, kas Iirimaa peaks ühinema. Praegu on aeg, mis võib kaasa tuua märkimisväärse poliitilise muutuse, aga midagi ei saa veel kindlalt öelda.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles