Solman plaanib miljonilist pingemaandust (3)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Järjest saadud lapsed
Järjest saadud lapsed Foto: Pm

Rahvastikuminister Riina Solmani (Isamaa) plaan on tõsta vanemahüvitise arvestamise perioodi järjestikuste sündide puhul seniselt kahelt ja poolelt aastalt kolmele. See omakorda mõjutaks just neid peresid, kes jäänuks tulevikus järjest saadud lastega napilt kahe ja poole aasta tingimusest välja, kaotades sellega tuhandeid eurosid kuus. Seadusemuudatus vajaks riigieelarvest vähemalt 1,1 miljonit eurot.

Poolteise aastaga tähendas see kokku 21 600 eurot. 2018. aastal sündis Marise perre teine laps: kaks ja pool aastat ning kolm nädalat pärast esimest. Kuna Maris vahepeal tööl ei käinud ning tema teise lapse sünd jäi seaduses paika pandud vanemahüvitise kahe ja poole aasta pikkusest arvestusest napilt välja, oli tema uus emapalk 500 eurot kuus ehk 9000 eurot.

Nimelt kui kahe sünni vahele jääb rohkem kui kaks ja pool aastat, sõltub hüvitise suurus sellest, kas ja kui pikalt ema vahepeal töötas ning kui suur oli ta töötasu, millelt tasuti sotsiaalmaksu. Kui ema polnud vahepeal tööl käinud, arvestatakse tema vanemahüvitis töötasu alammäära järgi, mis Marise puhul oli 500 eurot kuus. Seega tähendas teise lapsega kolm nädalat «hiljaks jäämine» Marisele 12 600 euro suurust rahalist kahju.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles