Niiske talv pani lihaveistel parasiidid vohama

Silvi Lukjanov
Copy
Soojal ja niiskel talvel on veisekasvatajal mure lihaveiste karvastikus niiskuse tõttu vohama hakanud täide ja tingude pärast.
Soojal ja niiskel talvel on veisekasvatajal mure lihaveiste karvastikus niiskuse tõttu vohama hakanud täide ja tingude pärast. Foto: Liisi Ploom

Kui teraviljakasvatajatele teeb tänavune talv siiani vaid rõõmu, siis loomakasvatajatele mõjub niiske ja vihmane ilma nii ja naa. Piimalehmadele saab laudas luua paremad tingimused ja nii on toodangki tõusuteel, kuid talvel õues käima harjunud lihaveistel tuleb võidelda niiskusega levivate parasiitidega.

Jõgevamaal Pajusis veiseid ja vilja kasvatava Pajusi ABF ASi farmijuhataja Kairit Vahenurm sõnas, et neile toob tänavune talv nii heameelt kui ka muret.

Tema sõnutsi lihaveised sooja talve üle ei rõõmusta. „Lihaveis tahab pigem heal külmal talveilmal õues olla. Praegu eelistavad nad pideva vihma tõttu laudas olla,” lausus ta.

Aga häda on lihaveiste karvastikus niiskuse tõttu vohama hakanud täide ja tingude pärast. „Kui talvekülmad ja päike hoidsid täide ja tingude arenemise kontrolli all, siis tänavuse niiske talvega on neid parasiite loomade karvastikus lausa ohtralt. Loomad sügavad end palju rohkem ja kohe sedavõrd, et karv maas,” kõneles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles