Peipsi sibula varu talveks läbi, aga kasvatajaid juurde ei tule (1)

Kristina Traks
Copy
Sibulakasvatamine on raske käsitsitöö ja paljud Peipsi-äärsed sibulakasvatajad ei kavatse kasvupinda laiendada, nii saab nende saak sageli juba jõuluks müüdud.
Sibulakasvatamine on raske käsitsitöö ja paljud Peipsi-äärsed sibulakasvatajad ei kavatse kasvupinda laiendada, nii saab nende saak sageli juba jõuluks müüdud. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kes kohalikku sibulat tahab osta, peab ootama uut saaki, sest möödunud­aastane sibul on kohalikel sibulakasvatajatel juba müüdud. Saak oli hea, kuid praeguseks on kõik ammu müüdud, ütles Peipsi ääres köögivilja kasvatava Siiraku talu perenaine Jana Lebedeva.

Ta kasvatab peamiselt peeti, kuid veidi ka Peipsi sibulat. „Sibul on meil otsas ja usun, et enamikul kasvatajatel on sama lugu,” märkis Lebedeva. „Sibula oleme vaevata ära müünud. Juba kevadel hakkavad inimesed sibulat küsima ja kõige esimeste sibulate hind on umbes 4 eurot kilo. Kui kõigil on saak valmis, kukub hind 2,5 euro peale, kuid praegu on taas 3 eurot kilo. Soovitan alati klientidel osta sügisel suurem kogus ette, sest kevadeks lihtsalt ei jätku kohalikku kraami. Seda enam, et Peipsi sibul säilib väga hästi.”

Kuigi sibulakasvatusel on jumet, ei kavatse Lebedeva seda suuremalt ette võtta, vaid tehagi niipalju, kui abikaasaga kahe peale ära jõuab harida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles