Ootamatult lehmapidajaks hakanud mees saab teenetemärgi

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Karmo Männik (paremal) ise usub, et teenetemärgi saamisel on oma osa paari aasta eest avatud robotlaudal, mida president Viljandi vallas ringkäiku tehes mullu sügisel väisas.
Karmo Männik (paremal) ise usub, et teenetemärgi saamisel on oma osa paari aasta eest avatud robotlaudal, mida president Viljandi vallas ringkäiku tehes mullu sügisel väisas. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kui teada anti, siis alles õhtul hakkasin mõtlema, et tõsise asjaga olen hakkama saanud,” meenutas Viljandimaa farmer Karmo Männik päeva, mil teada sai, et president talle Valgetähe V klassi teenetemärgi annetab. Vast on selles oma osa paari aasta eest avatud robotlaudal, mida president Viljandi vallas ringkäiku tehes mullu sügisel väisas.

Neli töölist ja 300 looma

Enne robotlüpsilauda ehitamist oligi farmeril kaks varianti: kas ehitada uus või asi ära lõpetada. Otsus langes edasimineku kasuks ja 2018. aasta veebruari algul võisidki lehmad uude robotlauta kolida.

Laut oli uuenduslik. Äsja lüpstud umbes 40kraadise piima jahutamisest saadav energia läheb olmeruumide ja loomade joogivee soojendamiseks. Lüpsmiseks on robotid, veel leiab sealt sõnnikueemaldussüsteemi, sügamisharjad ja palju muud ajakohast.

„Uuega on lihtsam. Põhiline – loomade heaolu on kasvanud,” sõnas farmipidaja, „lehmad on rõõmsamad ja lüpsavad rohkem.”

Loomi on Murakal ligi 300, neist 145 lüpsilehmad, töölisi seevastu talvel ainult neli. Veel on muidugi veterinaararst ja suvel traktorist abiks silo tegemisel.

Kuigi robotlaut, siis päris ilma inimesteta ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles