Algab aeg, kus kõik punuvad maksuametisse

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
MTA maksujuht Evelyn Liivamägi sõnas, et 53 protsenti tulusaajatest ehk 530 000 inimest kasutas maksuvaba tulu lubatust vähem.
MTA maksujuht Evelyn Liivamägi sõnas, et 53 protsenti tulusaajatest ehk 530 000 inimest kasutas maksuvaba tulu lubatust vähem. Foto: Remo Tõnismäe

Kui muidu paneb maksu- ja tolliameti (MTA) kiri või õlalekoputus võpatama, siis veebruari keskpaik on traditsiooniliselt see aeg, mil inimesed tunglevad maksuameti kontoris ja veebilehel täiesti vabatahtlikult.

Põhjus selleks on tuludeklaratsioon, mille täitmine toob umbes poole miljoni Eesti inimese pangaarvele tänavu kokku ligikaudu 150 miljonit eurot. See on eelmisel aastal riigile makstud n-ö üleliigne tulumaks, mida inimestel on õigus tagasi küsida. Muidugi on ka neid, kel tuleb riigile peale maksta – nemad teevad seda enamasti nii viimasel hetkel kui võimalik.

Kontorisse inimesi ei oodata

«Raha paneb rattad käima – kiire tagastus on see, mis motiveerib inimesi oma tulusid kiiresti deklareerima,» ütles MTA maksude osakonna juht Evelyn Liivamägi. Laupäeva südaööl ehk 15. veebruaril, mil tuludeklaratsiooni esitamise väravad avanevad, on oodata e-maksuameti süsteemidele niivõrd suurt koormust, et amet on juba hoiatavalt välja hõiganud: inimesed, aega on, palun ärge kiirustage!

Muist inimesi, eelkõige vanemaealised, soovivad tuludeklaratsiooni endiselt esitada paberil (neid oli mullu neli protsenti), lisaks vajavad nad tihti abi ja nõustamist. Seetõttu on maksuameti teenindusbüroodes oodata hiiglaslikke järjekordi. Taas pani Liivamägi inimestele südamele, et esialgu võiks püüda ise kodus nii palju tuludeklaratsiooni valmis pusida kui võimalik ja alles seejärel, soovitatavalt märtsis, teenindusbüroosse kohale tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles