CO2 nõuded löövad autoturu hinnad uppi (14)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Heitetrahvid autotootjate kaupa 
Heitetrahvid autotootjate kaupa Foto: Pm

Euroopa Komisjoni kehtestatud heitenõuded löövad autoturul hinnad pea peale, sest 2021. aastaks peab autode keskmine õhku paisatud CO2 kogus langema vähemalt 95 grammi peale kilomeetri kohta. Iga ülemäärane gramm tähendab 95-eurost trahvi auto kohta.

Renault’ edasimüüja ABC Motorsi tegevjuht Martin Uudla ütles, et Renault lõi numbrid kokku, ja kui 2020. aasta lõpuks on keskmine heitekogus 96 grammi, siis on tootjal otsekohe soolas 160 miljoni euro suurune trahv. «See on meeletu summa. Kõikidel autotootjatel on raskusi, Tesla välja arvatud,» ütles Uudla.

Et täita nõuded ja kõrge CO2-heitega masinate kahju tasa teha, peavad autotootjad müüma rohkem keskkonnasäästlikke autosid. Sellele on Uudla sõnul juba paljude edasimüüjate juures hinnad reageerinud. «Täna tõusevad bensiinimootoritega autode hinnad, sest nende heitesisaldus on kõrge, langevad aga diiselmootoritega autode hinnad, sest kuigi lämmastikuheide on nende puhul suur, siis CO2 kogus väike,» selgitas ta. Heidete kogus on iga auto puhul erinev. Uudla toob näiteks üheksakohalise Trafic Combi, mille mootori CO2-heide on 168 grammi kilomeetri kohta. «Et seda tasakaalustada, on vaja müüa elektriautosid,» selgitas ta. Näiteks võib näha, et Renault on alustanud suure elektriautode müügikampaaniaga, et nõudeid täita.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles