Venemaa kuhjas Balti riikide piirile moodsat relvastust (32)

Andres Einmann
Copy
Välisluureamet tutvustas aastaraamatut esimest korda oma majas Rahumäe teel. Pildil ameti peadirektor Mikk Marran.
Välisluureamet tutvustas aastaraamatut esimest korda oma majas Rahumäe teel. Pildil ameti peadirektor Mikk Marran. Foto: Eero Vabamägi

Venemaa ligi kümme aastat kestnud jõupingutused on kandnud vilja: Balti riikide ümbrusesse on kuhjatud arsenal, mis on mäekõrguselt üle Eesti, Läti ja Leedu iseseisvast kaitsevõimest ja siin asuvate liitlasüksuste võimekusest.

Hoolimata sellest, et jõudude vahekord Balti piirkonnas on selgelt Venemaa kasuks, ei näe välisluureamet eile avaldatud raportis praegu suurt sõjaohtu, sest Baltimaade ründamine tähendaks sõda NATOga ja seda Venemaa kindlasti ei taha. Eesti luure näeb siiski teoreetilist võimalust, et Venemaa ründab Eestit, Lätit ja Leedut ennetavalt, juhul kui tal peaks tekkima konflikt Ameerika Ühendriikidega mõnes muus maailma otsas.

Välisluureameti peadirektori Mikk Marrani sõnul tuleb arvestada sellega, et Venemaa ei näe Balti riike eraldiseisvana, vaid osana Euroopa Liidust ja NATOst. Kui Venemaa peaks üleüldse meie vastu sõjalisi samme astuma, siis osana suuremast konfliktist. Välisluureamet praegu sellise konflikti ohtu maailmas ei näe.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles