Soosaare-nimelise eetilise esseistika auhinna pälvis Eero Epner

Copy

Kolumnist Enn Soosaare sünniaastapäeval välja antava 3000 euro suuruse eetilise esseistika auhinna pälvis tänavu dramaturg Eero Epner koduvägivalla teemalise kirjutise eest.

Epneri essee «Sest nad saavad» ilmus mullu 8. mail Eesti Ekspressis.

Epner kohtus loo kirjutamiseks kahe kuu jooksul paarikümne psühholoogi, juristi, prokuröri, õpetaja, terapeudi, lastepsühholoogi ja ametnikuga ning kirjutas selle põhjal vägivallast Eesti kodudes.

Auhinnale kandideerivad eelmise kalendriaasta silmapaistvaimad eestikeelsed kirjutised esseistika valdkonnas. Auhind määratakse ühiskonda eetilisest aspektist käsitleva essee(de) eest. Kui seni võeti arvesse vaid trükiajakirjanduses ilmunud kirjutisi, siis alates eelmisest aastast võivad ESSA auhinnale kandideerida ka üksnes elektrooniliselt ilmunud esseed. Auhind on traditsiooniline ning seda anti välja juba kaheksandat korda.

Eero Epner ise Keilas Harjumaa raamatukogus toimunud tseremooniale täna kohale ei tulnud, kuna korraldajate sõnul on ta tegemas lugu teises Eesti otsas. Epneri asemel võttis auhinna vastu Eesti Ekspressi ajakirjanik Sulev Vedler.

Auhinna väljapanekut toetab LHV pank, see on osa panga Eesti strateegiast ja auhinna suurus on 3000 eurot. ESSA žüriisse kuuluvad  Ülle Madise, Viivi Luik, Erki Kilu, Neeme Korv, Sulev Vedler, Ülo Tuulik, Janek Luts ja Hannes Rumm.

Enn Soosaare mälestuseks antakse esseistikapreemiat välja alates 2012. aastast.

Soosaare esseistika auhinna on varem saanud

2012 Ilmar Raag

2013 Kalle Muuli

2014 Toomas Paul

2015 Hent Kalmo

2016 Margus Laidre

2017 Jüri Reinvere

2018 Marju Lepajõe

2019 Hasso Krull

Enn Soosaar (1937-2010) oli eesti humanitaarkultuuri suurkuju, tõlkija, esseist ja põhjalike ühiskondlik-poliitiliste kirjutiste autor. Enn Soosaar oli Tallinna ülikooli audoktor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles