Jüri Reinvere jõuab neljanda ooperini

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Jüri Reinvere teeb tööd oma neljanda ooperi kallal, mis jõuab Saksamaal lavale tuleval aastal.
Jüri Reinvere teeb tööd oma neljanda ooperi kallal, mis jõuab Saksamaal lavale tuleval aastal. Foto: Mihkel Maripuu

Jüri Reinvere, kelle jaanuaris Saksamaal esietendunud ooperi «Minona» võtsid publik ja kriitikud vastu suure poolehoiuga, sõlmis kokkuleppe neljandaks ooperiks: tuleva aasta juunikuus jõuab Saksamaal Osnabrücki teatris esiettekandele tema neljas ooper, milleks on Hans-Christian Anderseni muinasjutul põhinev «Vari».

«Koostöö ooperiteatri juhi Ralf Waldschmidtiga algas pikkadest vestlustest, mis kaasaegne ooper peaks olema ja kuhu ta edasi peaks liikuma. Talle tundus väga sümpaatne minu hoiak, et huvitun ennekõike jutustavast muusikateatrist, mitte assotsatsiooniruumidest,» vastab Reinvere küsimusele, kuidas Osnabrücki teatri ja tema koostöö alguse sai.

Osnabrücki kunstiline juht Ralf Waldschmidt hindab Eestist pärit heliloojat kõrgelt. «Jüri Reinvere on üks oma põlvkonna olulisemaid ja mitmekülgsemaid heliloojaid,» ütleb Waldschmidt.

Hans-Christian Anderseni sünge muinasjutt räägib identiteedikaotusest, omaenda mina otsingutest ühes pealiskaudses ja ebainimlikus maailmas. «Kuidas hea, soliidne intelligents toob ellu muresid, aga kuidas ühiskond ilma intelligentsita laguneb ning muutub tõejärgseks, valedes, ettekujutustes, soovunelmates püherdavaks ühiskonnaks,» toob Reinvere välja ooperi peamise idee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles