Anu Raua kunstiteos kroonib Tartu rahu lepingut

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane
Copy
Tartu Linnamuuseumis üles seatud Anu Raua vaibal «Tartu rahu» leidub sümboleid nii Tartust kui ka rahust, niisamuti rahu sõlmimise sõnatuid tunnistajaid ja rahvuslikke motiive.
Tartu Linnamuuseumis üles seatud Anu Raua vaibal «Tartu rahu» leidub sümboleid nii Tartust kui ka rahust, niisamuti rahu sõlmimise sõnatuid tunnistajaid ja rahvuslikke motiive. Foto: Sille Annuk

«See ülesanne, kavandada ja kududa vaip Tartu rahu 100 aasta juubeliks, on olnud minu elu raskeim. Nii õrn, nii oluline sajanditagune õnnehetk kogu riigile ja rahvale – no mil viisil ja kuidas sa seda küll edasi annad.» Nii kurdab Anu Raud. Eesti ühele väärikamale daamile andis sellise peadmurdva ülesande Tartu linnavalitsus eesotsas Urmas Klaasiga.

Selles taieses ei ole mitte ühtegi niisama detaili, kõigil on kanda tähtis ideoloogiline ülesanne, kui kasutada muiates sotsrealistlikku terminoloogiat. Kuid erinevalt sotsrealismist puudub paatos, sest tõsidusse on pikitud anuraualikku huumorit ja vaimukaid nippe, mis teevad veetlevaks kogu tema loomingu. «Tartu rahu» on seal üks paljutähenduslikumaid ja ometi üks õhulisemaid ja õrnemaid. See on särav pühendus Eesti Vabariigi tähtsaimale rahvusvahelisele dokumendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles