Põhilise julgeolekumurena jäid Müncheni konverentsil kõlama Hiina ja Liibüa

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja, München
Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron üleeile Müncheni julgeolekukonverentsi pealaval kõnelemas. 
Prantsusmaa president Emmanuel Macron üleeile Müncheni julgeolekukonverentsi pealaval kõnelemas. Foto: Lu Yang/Xinhua/Chine Nouvelle/Sipa/Scanpix

Ameerika Ühendriikidele on põhiline julgeolekumure Hiina, Euroopa Liidu (EL) kõrge esindaja Josep Borrell valutab esmajoones pead aga kaose pärast Liibüas ja sellest kaardil allapoole, Aafrikasse jäävates riikides. Just nii võib järeldada nädalavahetusel peetud Müncheni julgeolekukonverentsist.

Tänavu kandvaks teemaks mõeldud arutelu võimaliku «läänetuse» üle tõi ootuspäraselt välja lõhed lääneriikide vahel, kuigi silma paistsid ka sõnavõtud, kus suurte lääneriikide esindajad rõhutasid ühisosa.

Ühe provotseerivama sõnavõtuga esines Prantsusmaa president Emmanuel Macron. «Kümne aasta pärast tahaksin ma Euroopat, kes suudab suveräänselt tegutseda,» teatas ta. «Euroopat, kellel on suhted oma naabrite Venemaa, Aafrika ja Lähis-Idaga.» Macroni jutust ei jäänud kahtlustki, et Ühendriike tahab ta kohelda rohkem kui konkurenti ja Venemaad rohkem kui liitlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles