Hiina saatkond nõuab Eesti välisluurelt raporti ümbertegemist (35)

Copy
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina saatkond Eestis kritiseerib oma kodulehel Eesti välisluureameti hiljutist raportit, milles räägitakse muu hulgas Hiinast lähtuvatest ohtudest.

14. veebruaril saatkonna kodulehel avaldatud postituses märgitakse, et Hiina saatkonnas loeti välisluureameti iga-aastast raportit hämminguga. Saatkonnas leiti, et raporti Hiinat puudutav osa on ignorantne ja kantud külma sõja mõtteviisist.

«Vaatamata sellele, et Hiina ja Eesti suhtlevad omavahel ka edaspidi, näidatakse Hiinat ohtliku riigina, tuginedes alusetutele lugudele, moonutatud faktidele ja pahatahtlikele rünnakutele. See pole professionaalne ega vastutustundlik,» teatab Hiina suursaatkond.

Ühtlasi nõuab Hiina saatkond Eesti välisluureametilt negatiivse mõju vähendamiseks vajadust tugineda faktidele ja lükata ümber valeväited.

Välisluureamet kirjutab oma iga-aastases raportis muu hulgas, et maailm ei ole aastakümneid näinud välispoliitiliselt nii aktiivset Hiinat kui praegu. «Hiina laiem eesmärk on kehtestada oma maailmavaade ja standardid ning kujundada seeläbi endale meelepärane rahvusvaheline keskkond.»

Raportis märgitakse, et Hiina juhtpoliitikud tarvitavad üha vähem eelmise presidendi Hu Jintao kasutatud väljendit «rahumeelne areng» (heping fazhan) ning üha sagedamini kostab maailmas sõnum Hiinast kui jõust, kes on tulnud selleks, et jääda ning teised peavad selle «uue maailmaga» lihtsalt kohanema.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles