Salatikasvataja püüab öösel rohkem pilku kui päeval (1)

Silvi Lukjanov
Copy
Ahtima OÜ katsetab ainsana Eestis oma kasvuhoones leedlampe. Need annavad õhtul taevasse tavalise kollaka valguse asemel eriti paeluva roosakaslilla kuma. Loodetavasti annavad lambid taimedele vajalikku ­värvispektrit.
Ahtima OÜ katsetab ainsana Eestis oma kasvuhoones leedlampe. Need annavad õhtul taevasse tavalise kollaka valguse asemel eriti paeluva roosakaslilla kuma. Loodetavasti annavad lambid taimedele vajalikku ­värvispektrit. Foto: 2 × Aare Hindremäe

Kaereperes asuva Ahtima OÜ tegevjuht teab, et nende jalgpalliväljaku­suurune kasvuhoone paistab öösel paremini silma kui päeval, sest nad on Eestis ainsad, kes katsetavad tootmises ­lampe, mis muudavad taeva tavalise kollaka valguse asemel eriti pilkupüüdvaks roosakaslillaks.

Ahtima tegevjuht Tarmo Laitamm kõneles kasvuhoonesse sisenedes, et sellest on kasutusel vaid üks kolmandik. „Meil oli siin mure elektriga, polnud piisavalt võimsust, et panna kogu kasvuhoone alal vajalikul määral lampe põlema. Nüüd on meil see olemas ja saame kasutada kogu kasvuhoonet,” selgitas ta.

Avanev vaatepilt võtab sõnatuks. Nii kaugele kui silm ulatub, kasvavad taimed, korrapäraselt rivis nagu sõdurid paraadil. „Praegu kasvatame jääsalatit. Kokku on siin taimi kasvamas 65 korda 400 tükki. Seemne muldapanekust lõikame valmistoodangut 45 päeva pärast.”

Masin külvab

Salateid toodetakse Kaereperes 2013. aastast. Toodangut kasvatatakse aasta ringi, lisaks jääsalatile lehtsalatit, tilli, tammelehesalatit. „Praegu täidame jääsalatitellimusi. Kui tuleb tilli või lehtsalati tellimus, annan töötajatele korralduse, Taanist ostetud külvimasinaga külvatakse seemned ning 45–50 päeva pärast saab toodangut,” tutvustas Laitamm ettevõtte töö põhimõtet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles