Ühe soovi täitumine

Mari Hiiemäe
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Kunstiprojekti BORA lavastus on saanud motiivi Korea pulmamaskist ehk Gaksist.   FOTO: Park Byung Soo
Kunstiprojekti BORA lavastus on saanud motiivi Korea pulmamaskist ehk Gaksist. FOTO: Park Byung Soo Foto: Park Byung Soo

Jaapani etenduskunstide keskse Aasia kultuuri festivali «1000 kurge» vormumine festivali mõõtmetega kultuurisündmuseks on toimunud tasapisi. Ka varem on «1000 kure» korraldajad vahendanud Eestisse mõningaid Jaapani artiste, kuid tänavu on esinejaid märksa rohkem. Seda, et «1000 kurge» esimest korda festivalina teoks saab, võib nimetada ühe ilusa soovi täitumiseks.

Soovide täitumisele viitab juba festivali nimigi. Vana Jaapani legendi järgi läheb igaühel, kes suudab paberist voltida tuhat kurge, täide üks soov. Metafoorina võib nii paljude kurgede voltimist vaadelda kui kauakestvat ning kannatlikku tegutsemist seatud eesmärgi saavutamise nimel. Just sellega on festivali korraldajad tegelenudki.

Festivali «1000 kurge» sündimise taga on uus loomekooslus Birdname, kuhu kuuluvad heliloojad Timo Steiner ja Sander Mölder, lavastaja-koreograaf Teet Kask ning produtsent Tiiu Tamm, kelle sõnul on selle festivali jaoks oluliste kontaktide kogumine kestnud juba aastaid ning konkreetseid samme tänavuse festivali toimumise nimel hakati astuma eelmisel kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles