Käputäis Eesti «kurjategijaid» Siberi kolkas...

Raul Ranne
Copy
Käputäis Eesti «kurjategijaid» vabariigi aastapäeval
Siberi kolkas. Lagle Pareki õde Eva-Marju ülemises reas vasakult teine, ema Elsbet lasterivi taga keskel. 
Käputäis Eesti «kurjategijaid» vabariigi aastapäeval Siberi kolkas. Lagle Pareki õde Eva-Marju ülemises reas vasakult teine, ema Elsbet lasterivi taga keskel. Foto: Erakogu

Viimastel aastatel Maarjamaa palverännuteede rajamisele pühendunud endine poliitik ja nõukaaegne dissident Lagle Parek (78) avastas hiljaaegu oma asjade seast haruldase foto, mis oli oodanud leidmist 70 aastat.

«Et ma üldse selle foto leidsin, on täielik müstika. 70 aastat ei teadnud ma sellest midagi, aga nüüd – palun!» on Parek nähtavalt elevil.

See on justkui kõige tavalisem vana mustvalge seltskonnafoto, millel koos nooremad ja vanemad inimesed. Neli last ka.

«Näed, mu ema Elsbet istub siin, lasterivi taga. Ja Eva, mu tubli õde, on ülareas…» paneb Parek näpu pildile.

Ta käib pildi mõtlik-otsiva pilguga veel kord üle. «Aga teisi ei tunne… ja ega kelleltki küsida enam pole. Õde lahkus mullu ja ema ammuilma. Vaevalt neist siin pildil üldse keegi elus on. Kui, siis ehk mõni lastest.»

Foto tegelik väärtus peidab end tagaküljel. Sinna on püüdlik käsi peenikeses kirjas kirjutanud: «Käputäis Eesti «kurjategijaid» Siberi kolkas, keset kohisevaid männimetsi, vaesust, viletsust ja metsikust. Kuid me oleme ja jääme eestlasteks ja ei unusta!! Suzun 24. veebruaril 1950.»

Parek loeb teksti poolvaljult uuesti üle: «On ju võimas?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles