KOHALIK VAADE Transnistria armee kohtleb nekruteid jõhkralt

Mădălin Necșuțu
, ajakirjanik, Chișinău
Copy
Vene ja Transnistria sõdurid ühisõppustel.
Vene ja Transnistria sõdurid ühisõppustel. Foto: Sergei Kuznetsov/RIA Novosti/Scanpix

Juba ammu on teada, et ajateenijate inimõiguste jalge alla tallamine, noorte värvatute alandamine ja altkäemaksu nõudmine on Transnistria armees laialt levinud, kuid nüüd on see rakendatud imagoloogilise heitluse teenistusse Moldova pealinna Chișinău ja teisel pool Dnestri jõge asuva eraldumismeelse maalapi vahel.

Kuigi säärastest tagakiusamisjuhtumitest teatati juba 2006. aastal, on viimatise skandaali keskmes Transnistria armeest deserteerunud 25-aastane nekrut Alexandr Rjavitin.

Noormees põgenes oma sõjaväeüksusest Tiraspolis 2015. aasta augustis, ujus üles Dnestri jõe ja läbis kolme päevaga jalgsi 80 kilomeetrit. Seda põhjusel, et ei suutnud taluda alandusi, oma vanemate relvavendade mõnitusi ja Transnistria sõjaväe kõrgemate sõjaväelaste pistisevõtmist.

«Ma kõndisin, magasin, sõin kõike, mida tee peal metsast leidsin. Igas külas jõin kaevudest vett. Küsisin kõigilt, kuidas Chișinăusse jõuda. Mulle anti juhiseid. Lähedal asuvates külades oli väga palju transnistrialasi, seetõttu olin ettevaatlik. Ma kartsin,» jutustas Rjavitin 2017. aastal Raadio Vaba Euroopa tehtud videodokumentaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles