Läti viinaralli elab, kuid «pidu» on kõvasti lahjem

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Praegu maksab Eesti kaupluses õllekohver keskmiselt 12,90–13,90 eurot, siis Läti piiril umbes 10–11 eurot.
Praegu maksab Eesti kaupluses õllekohver keskmiselt 12,90–13,90 eurot, siis Läti piiril umbes 10–11 eurot. Foto: Mailiis Ollino

Eesti suuremad õlletootjad ütlevad kui ühest suust: kesvamärjukese müük Läti piirikauplustesse on kukkunud poole võrra. Kunagi õitsenud piiriärile ennustatakse vaikset hääbumist.

Võib öelda, et Läti alkoholiralli selgroog murti mullu juulis, mil Eesti valitsus langetas rahandusminister Martin Helme eestvedamisel õlle- ja viinaaktsiisi veerandi võrra. Ehkki lõunapiiril maksis ja maksab alkohol endiselt vähem, tekkis Eesti avalikkuses kuvand, et käraka hinnad on võrdsustunud või on hinnavahe nii väike, et trett lõunanaabrite juurde ei tasu end enam ära.

Piirikaubanduse vähenemist tunnevad omal nahal kõik. Saku Õlletehase juht Jaan Härms ütles, et 2019. aasta keskpaigani kasvas müük Läti piirile vaat et iga kuu. Pärast südasuvist maksumuudatust hakkasid Saku tarned piirile aga järk-järgult kahanema. Esimestel kuudel 20–30 protsenti, aasta lõpus juba 40–45 protsenti. Praegu on aastased müügimahud langenud aga juba enam kui poole võrra, tunnistas Härms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles