Tiiu Kuurme: eilse päeva feodaalid (4)

Tiiu Kuurme
, kasvatusteadlane
Copy
Kasvatusteadlane Tiiu Kuurme.
Kasvatusteadlane Tiiu Kuurme. Foto: Tallinna ülikool

Tallinna Ülikooli kasvatusteadlane Tiiu Kuurme kirjutab Kiviõli kooli näitel, kuidas võim võib karistamatult kahjustada uuenduslikke ja suurepärase hariduskeskkonnaga koole, ilma et neil oleks kelleltki kaitset ja tuge loota.

Meie hariduslembeses Eestis on viimastel aegadel koolide ja nende juhtimise ümber lahvatanud poliitilised otsused tugevalt ületanud uudisekünnist. Ja häirinud sama tugevalt kooliga seotud inimeste õiglustunnet, keda vaevalt enam õnnestub veenda, et poliitilist tegevust justkui suunab hoolitsus kodanikkonna ning tema institutsioonide arengu eest. Ühte neist koolidest on allakirjutanul õnnestunud teha sügavam sissevaade.

Kiviõli keskkool on olnud kauni ja hea koolina haridushuviliste palverändude Meka. Mida aastakümneid koolide osas soovitud ja igatsetud, näis olevat siin teostunud. Kohalikult omavalitsuselt sai see aga jõulukingiks direktori minemaküüditamise otsuse. Ja mitte pedagoogilise tegevuse puudujääkide pärast. Pedagoogiline üldsus võttis teate vastu vaikse ehmatusega, et ka nii võib. Sest võim on võim. Kooli õpetajaskonna ja koolikogukonna väljaastumised veensid, et kaotus peab kooliperele olema suur. Sest paljuke ongi meil leida juhte, kelle kaitseks tema alluvad süveneva individualismi ajastul meelt avaldavad ja streiki lubavad. Asjatult, nagu taas kord veendusime, ja see kahandab usku õigusriiki.

Teadlaste-uurijatena oleme, allakirjutanu ja loovuspsühholoog Eda Heinla, näinud Kiviõli kooli seestpoolt. Veel paar aastat tagasi kutsus Eestis häid inimlikkust, loovust ja huvitavaid õppimiseviise väärtustavaid koole kokku MTÜ Loovharidus. Toimusid seminarid, tutvumiskäigud, teabevahetused, suvelaagrid, uute õpetusviiside õppimine. Ikka oli kohal ka Kiviõli kooli esindus, kelle esitlused panid küsima: on see tõesti võimalik? Sest kas pole kool mitte sunniasutus, piinapink, igavust, kiusu ja masendust tootev tehas? Uurijatena valisime MTÜ üritustel käinud koolidest neli, et lähemalt välja selgitada, mis seal olijaile rõõmu teeb. Viibisime igas koolis neli päeva, vaatlesime tunde, tegime intervjuusid, saime ülevaate koolide imepärasest elamusi ja vahvaid kogemusi pakkuvast aastaringist, küsitlesime õpilasi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles