Luik: pingete teravnemine Süürias Eestile sõjalist ohtu kaasa ei too (12)

BNS
Copy
Kaitseminister Jüri Luik.
Kaitseminister Jüri Luik. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eesti mõistab hukka Venemaa toetatud Süüria valitsusvägede rünnakud Süüria Idlibi provintsis ja toetab Türgit, ütles kaitseminister Jüri Luik reedel ETV uudistesaates «Aktuaalne kaamera».

Olukorra teravnemine piirkonnas võib Euroopale tähendada rändesurvet, ent otsest sõjalist ohtu meie piirkonnas see kaasa ei too.

Välisminister Urmas Reinsalu väljendas reedeses telefonivestluses oma Türgi kolleegi Mevlüt Cavusogluga kaastunnet Türgi sõdurite hukkumise puhul ja kinnitas Eesti toetust Türgile.

Mis puudutab aga võimalikku laiemat NATO-Venemaa vastasseisu, siis kaitseminister Jüri Luik ütles, et kuivõrd osalised Süürias on praegu Türgi ja Venemaa toetatud Süüria armee, pole see otsene oht.

«NATO peab väga tähelepanelikult jälgima kujunevat olukorda ja vastavalt vajadusele võtma tarvitusele kõikvõimalikke kriisihaldusmeetmeid. Me ei räägi siin sõjategevusest, me räägime, toetusest, mis puudutab info jagamist, radarisüsteeme, palju-palju muud,» rääkis Luik.

Eesti mõttes teeb murelikuks, et konflikti laienemine viiks meie liitlaste tähelepanu sinna. Eesti välisluureamet märkis hiljutises raportis, et otsest ohtu Venemaa sõjaliseks tegevuseks meie piirkonnas pole, ent kui näiteks meie suurim liitlane Ameerika Ühendriigid oleks sunnitud end sõjaliselt siduma mõnes teises maailma piirkonnas, võib see innustada Venemaad siin aktiivsemaks muutuma. Luik ütles, et praegu sellist ohtu ei ole, meie valmisolek piisav ja informatsioon idapiiri taga toimuvast hea.

«Meie käsutuses ei ole praegu mitte mingisugust informatsiooni, et Venemaa kaaluks midagi Euroopa suunal, kaaluks midagi Balti riikide suunal. Selles mõttes me võime praegu olla küll täiesti rahulikud,» kinnitas minister.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles