Saksa telekanal: tuludeklaratsioonide esitamine on Eestis rahvussport (1)

BNS
Copy
Foto: Sander Ilvest

Saksa riiklik telekanal ZDF saatis eelmisel neljapäeval eetrisse kaheminutilise klipi Eestist, kus tõmbab paralleele tuludeklaratsioonide esitamise ja rahvusspordi vahel.

«Tähelepanu! Valmis olla! Tehtud! Just nüüd algasid Eesti-sisesed meistrivõistlused tulude deklareerimises,» tsiteerib ZDF kirjeldustõlkespetsialist Piret Ausi kahe aasta tagust sissekannet sotsiaalmeedias.

«Täiskasvanuea rõõmud: tuludeklaratsioon esitatud. Koolituskuludelt tuleva summa investeerin tulevikku: vahvliküpsetaja ning AirBNB-ööbimine suviseks Kiievi-reisiks,» sekundeerib Ausile ajakirjanik Karoliina Vasli, keda refereerides telekanal, tõsi küll, kaadritaguses tekstis «ööbimise» välja jätab.

Arvatagi, et Eesti pealinnas Tallinnas on tulude deklareerimine midagi rahvusspordilaadset – täpselt nagu pole sõnal «maksuamet» enamiku jaoks üldse ebameeldivat maiku juures –, nendib telekanal.

«Mida me elektrooniliselt vähegi teha saame, seda me ka teeme, mis ongi asja mõte,» ütleb tänavaintervjuu andnud Kaare. «Keegi ei taha, paber käes, kuhugi kohale joosta.»

Euroopas pole ZDFi hinnangul Eesti kõrval teist sellist riiki, mis niivõrd võimsalt online oleks – elektroonilised on nii valimised, haigekassa kui ka autoregister. 

«Me oleme palju sellele panustanud, et andmed turvaliselt kaitstud oleksid,» selgitab maksu- ja tolliameti (MTA) maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi ZDFile. «Ja inimesed, kes sellesse keskkonda lähevad, peavad end turvaliselt autentima, olgu selleks siis ID-kaart või mobiil-ID.» 

ZDFi kinnitusel võtab tulumaksutagastuse laekumine Eestis aega ligi nädala. Seejuures teevad umbes pooled eestlased deklaratsiooni kolme esimese päeva jooksul ära.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles