Meie töötud jäävad vaesuse lõksu virelema (4)

Jekaterina Minkova
Copy
Töötuskindlustushüvitise muutmine
Töötuskindlustushüvitise muutmine Foto: Pm

Eesti on kümne esimese riigi hulgas Euroopa Liidus oma töötute vaesuse poolest. Eelmise aasta lõpus oli töötukassas arvel 34 402 töötut, kellest kuuendik peab toime tulema vähema kui elatusmiinimumiga. Riigi napp rahaline tugi ja kõrged nõudmised sellegi saamiseks ei suuda hoida inimesi vaesusse langemast.

Üle kümne aasta staažiga töötukassa juhtumikorraldaja Silja Alas räägib oma kogemusest. Ta jäi kolme lapse kõrvalt töötuks majanduskriisi ajal, aastal 2009. Toona olid toetused veel väiksemad. «Selle rahaga hakkama saada oli päris raske. Pidid väga palju mõtlema, mida sa endale lubad ja mida mitte. Ei tulnud mõtet, et lähen poodi ja ostan,» tunnistab naine. Kui ka abikaasal poleks tööd olnud, oleks ta pidanud linnalt eluasemetoetust paluma, et korteri kulu maksta.

Kümme aastaga on riik edenenud ainult väikse sammukese. Nüüd võtab Silja Alas ise töötuid arvele. Tema sõnul on palju neid, kes ei saa töötuskindlustushüvitist, vaid töötutoetust, mis oli mullu 175 eurot kuus. Sellest jääb napiks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles