Päts läheb lõpuks Moskvasse

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Novembrikuises lugemislavastuses mängis Aleksandr Ogarjov Pätsi käsundusohvitseri, Pätsi osas oli juba siis Igor Jatsko (keskel).
Novembrikuises lugemislavastuses mängis Aleksandr Ogarjov Pätsi käsundusohvitseri, Pätsi osas oli juba siis Igor Jatsko (keskel). Foto: Natalja Tšeban /teater Draamakunsti Kool"

Kuu aja pärast esietendub Moskvas lavastus meie esimese presidendi Konstantin Pätsi alistumisest Nõukogude Liidule, mis kujutab endast parajat julgustükki, arvestades Eesti ja Venemaa erinevat tõlgendust 80 aastat tagasi toimunud sündmustest.

Tegemist on Mart Kivastiku näidendiga «Kostja ja hiiglane», mille Vene režissöör Aleksandr Ogarjov tõi esimest korda lavale kaks suve tagasi Eestis Viinistus. Siis mängisid seda eesti näitlejad R.A.A.A.M.-ist, nüüd Moskvas mängivad samuti Ogarjovi lavastamisel Pätsi tõusu ja languse lugu vene näitlejad. See asjaolu muudab ka rõhuasetusi: kui Eestis mängiti rohkem poliitilise alatooniga lugu, siis Moskvas näevad vaatajad pigem psühholoogilist lavastust.

«Eestis oli rohkem lugu eestlastele, Moskvas me räägime üldinimlikuma loo,» rääkis Ogarjov Moskvas Postimehele. «Siin paneme rõhu presidendi saatusele, teatud mõttes on see analoog kuningas Leari loole. Siin pole nii tähtis Eesti saatuse lugu kui president Pätsi traagiline lugu, tema valikud ja südametunnistuse piinad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles