Väätsa Agro uues laudas on lüpsjal ühe lehma jaoks 6–7 sekundit (1)

Silvi Lukjanov
Copy
Lehmadele on heaks piimatootmiseks vaja värsket õhku, kuiva aset ja head sööta. Seda kõike ja veelgi enam saavad 1038 lehma vast avatud Väätsa kolmandas laudas.
Lehmadele on heaks piimatootmiseks vaja värsket õhku, kuiva aset ja head sööta. Seda kõike ja veelgi enam saavad 1038 lehma vast avatud Väätsa kolmandas laudas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eelmisel reedel avas Trigon Dairy Farming Estonia gruppi kuuluv Väätsa Agro AS Lõõla farmikompleksis kolmanda lehmalauda, millega tõusti kõige suuremaks ja kasumlikumaks piimafarmiks Eestis. Ettevõte unistab börsile minekust.

Ringkäigul laudakompleksis tutvustas Väätsa Agro ASi juhatuse liige ja Trigon Dairy Farmingu looma- ja taimekasvatuse juht Lenno Link lehmade elu laudas ja lüpsmisprotsessi. „Tipptoodangut andvate lehmade silo on teise koostisega kui kinnistel lehmadel. Teie teete vahet silo värvis, meie koostises,” selgitas ta. Lüpsi­karusselli juures kõneles ta, et praegu käib lüpsil üle 2000 lehma ja korraga on lüpsi­karussellil tööl kolm lüpsjat. „Lüps toimub kolm korda päevas ja vajadusel saab lüpsi­karussellil kiirust veel tõstagi,” kinnitas ta. Praeguse lehmade arvu juures on lüpsjal karussellil ühe lehma jaoks aega 6–7 sekundit. Kui lehmade arv suureneb 3000ni, võetakse lüpsjaid juurde.

Link tõdes, et lehmadele on heaks piimatootmiseks vaja laudas värsket õhku, kuiva aset ja head sööta. Seda kõike saavad loomad reedel avatud Väätsa kolmandas laudas ja veelgi enam, sest uus laut on eelmistest modernsem. „Väätsa Agro teises ehitusjärgus valminud lehmalaudas on lehmadele turvalisemad plastist asemepiirded, sändvitšpaneelidest katus ja leedvalgustus, mille tõttu on laudas kaks korda valgem.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles