Tarmo Lääne: tulumaksutagastus tagasi teenima

, Eesti Kindlustusühistu ÜKS juhatuse liige
Copy
Tarmo Lääne.
Tarmo Lääne. Foto: Eesti Kindlustusühistu

Pärast 80-aastast vaheaega on Eestis taas võimalus olla kindlustusühistu klient-omaniku ehk iseenda kindlustusandja ja tulumaksutagastusest võiks midagi sellesse paigutada, kirjutab Eesti Kindlustusühistu ÜKS juhatuse liige Tarmo Lääne.

Taas on käes tulumaksu tagastamise aeg. Sellel aastal tagastab maksu- ja tolliamet rohkem kui 400 000 inimesele ligi 150 miljonit eurot ehk keskmiselt 375 eurot isiku kohta.

Mida selle rahaga teha? Kindlasti tuleks esimese asjana tagasi maksta kõrge intressiga tarbimislaenud ning kui mõne elementaarse tarbeeseme, näiteks triikraua või tolmuimeja kasutusiga on lõppenud, siis oleks nüüd sobiv hetk uus osta.

Kui ülalkirjeldatud kulutustest veel midagi üle jääb, võiks mõelda selle peale, kuidas teha järelejäänud rahaga midagi pikaajaliselt kasulikku, millest järgmistel aastatel püsivalt tulu saada. Või veel enam, millest ka järgmised põlvkonnad võiksid kasu lõigata.

Sel aastal on uueks tulumaksu tagastusest laekunud raha paigutamise võimaluseks kindlustusühistud. Teatavasti tegi riigikogu eelmise aasta jaanuaris otsuse lubada need Eestisse tagasi. See tähendab, et pärast 80-aastast vaheaega on kõigil eestimaalastel taas võimalus olla Eesti kindlustusturul klient-omaniku ehk iseenda kindlustusandja rollis.

Kindlustusühistu ettevõtlusvorm sai Eestis ja Euroopas alguse 19. sajandi keskel ning on lääne pool raudset eesriiet vastu pidanud ja konkurentsis püsinud juba rohkem kui 150 aastat järjest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles