Tummine tükike Jaapanit: esimesed yakitori-vardad Eestis

Britt Rosen
Copy
Yakitori-vardad. Kui vanasti lükiti vardasse kogu kana alates fileest lõpetades tiibade, südame ja maksani, siis nüüd kasutatakse ka punast liha, mereande, köögivilju ja seeni.
Yakitori-vardad. Kui vanasti lükiti vardasse kogu kana alates fileest lõpetades tiibade, südame ja maksani, siis nüüd kasutatakse ka punast liha, mereande, köögivilju ja seeni. Foto: Mihkel Maripuu

Suurlinnade Jaapani köögi vaimustus imbub tasahilju ka Eestisse. Tokumaru, Haku, Washoku, Yui või Kampai on restoraninimed, mida kõik vähegi jaapanihuvilised tallinlased teavad. Noore ja nimeka koka Margo Paluoja Yakitori ühes hõrkude jaapanipäraste yakitori-varrastega on ses nimekirjas järgmine.

Üks Eesti hinnatumaid kokki Roman Zaštšerinski tunnistas mõne aasta eest Arteris, et sõidab mõnikord Tallinnast Viljandisse üksnes selle pärast, et Fellini kohvikus süüa. Sealse noore köögipealiku, toidumessil 2013. aasta noorkoka tiitli võitnud Margo Paluoja põnev kokakäekiri vaimustas teda sedavõrd, et mitu menurestorani üles töötanud mees ei pidanud paljuks mõnel vabal õhtul kolmesaja kilomeetri pikkust edasi-tagasi sõitu ette võtta.

Läinud sügisest peabki Margo Paluoja Tallinna südalinnas, kunagi kuulsa Laine baari ruumides jaapanlastele nii omast tillukest restorani-toidubaari Yakitorit, küpsetab sütel yakitori-vardaid ega hinda seda Viljandi aegadega võrreldes sugugi määratu suureks köögipöördeks. «Puhas maitse ning värske ja hea tooraine on ka Jaapani köögis number üks. See mulle meeldib,» seob ta Fellini ja Yakitori põhiolemuselt samaks. Isegi tema firma kannab nime Puhas Maitse OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles