Aja auk. Teismelise märg unenägu

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
Hetk aastast 1989. Beastie Boysi liikmed Adam Horovitz, keda tuntakse Ad-Rockina, Michael Diamond, hüüdnimega Mike D, ja Adam Yauch, kes esineb ka MCAnime all.
Hetk aastast 1989. Beastie Boysi liikmed Adam Horovitz, keda tuntakse Ad-Rockina, Michael Diamond, hüüdnimega Mike D, ja Adam Yauch, kes esineb ka MCAnime all. Foto: AP/Scanpix

Sel nädalal 33 aastat tagasi sättis ennast USA plaadimüügitabeli tipus mugavalt sisse Beastie Boysi debüütplaat „Licence to Ill“. Tegu oli üldse esimese esikohale jõudnud räpp-plaadiga, lisaks sai sellest veel plaadifirma Columbia kõige kiiremini müüv plaat. Tänaseks on seda müüdud üle 10 miljoni koopia ja müüakse vist edaspidigi, sest sellel plaadil tabati ära midagi olulist. Tabati ära midagi, mida üks noormees vanusegrupis 15–25 võiks oma elult tahta ehk naisi, õlut ja pidutseda. Ajakiri Rolling Stone nimetas „Licence to Illi“ 2013. aastal kõigi aegade parimaks debüütplaadiks.

Beastie Boys olid kolm juudi noorukit New Yorgist: Ad-Rock, Mike D ja MCA, sünninimedega Adam Horowitz, Mike Diamond ja Adam Yauch, kes olid tegelikult alustanud hardcore-bändina. Mõne aja pärast otsustati võtta suund pigem hiphopi peale, ehkki kitarririfi tunnetus jäi oluliseks ka „Licence to Illi“ peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles