Põhja-Iirimaa verisel pühapäeval venna kaotanu on 48 aastat õiglust oodanud

Martin Kutti
, Derry/Londonderry - Tallinn
Copy
John Kelly kaotas verisel pühapäeval oma noorema venna Michaeli, kelle maha laskja teo eest kohtu ette aga ei jõua. 
John Kelly kaotas verisel pühapäeval oma noorema venna Michaeli, kelle maha laskja teo eest kohtu ette aga ei jõua. Foto: Madis Veltman

«Ta suri selle hoone ees, peatänaval, barrikaadide taga,» kirjeldas tugeva iiri aktsendiga kõnelenud hallipäine John Kelly 48 aastat tagasi Põhja-Iirimaal Derry linnas juhtunut. «Minu väikevend Michael Kelly mõrvati verisel pühapäeval, see oli tema päris esimene protestimarss.»

Ka John Kelly ise oli sel saatuslikul päeval Derry Bogside’i linnaosas nende tuhandete katoliiklaste seas, kes olid protestimarsiga tänavale tulnud, et nõuda ​Briti võimudelt protestantidega võrdset kohtlemist.

Enamuses katoliiklik ja vabariiklikult meelestatud linn oli aastakümneid kannatanud unionistide halva valitsemise all. Derrys oli normiks saanud, et valimissüsteemiga manipuleerimise tõttu tagati valimistel ikka ja jälle unionistide võit. Ka olid mitmel pool toimunud kokkupõrgete tõttu halvenenud suhted Põhja-Iirimaale korda valvama saadetud Briti sõdurite ja Iiri rahvuslaste vahel.

«Rääkisin temaga enne protestimarssi, kuna ta ei olnud kunagi varem osalenud. Soovitasin tal ettevaatlik olla. Pärast jutuajamist läks ta oma sõpradega ja mina oma sõpradega,» meenutas Kelly viimast jutuajamist oma toona 17-aastase vennaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles