Sulajäätisega sügavike kohal

Maarja Jaanits
Copy
Mihkel Kaevatsi luulekogu «Võpatus» on nomineeritud kultuurkapitali aastapreemiale.
 
Mihkel Kaevatsi luulekogu «Võpatus» on nomineeritud kultuurkapitali aastapreemiale.  Foto: Rahvusraamatukogu

Mihkel Kaevatsi «Võpatus» sisaldab 44 luuletust, kirjutatud viimase kümmekonna aasta jooksul, selgub kultuurkapitali aastapreemia nominatsiooni puhul tehtud videointervjuust kultuur.err.ee lehel. Samas tuleb esile ka koostaja ja toimetaja Oliver Bergi roll kui isegi teatud määral lavastajatöö. Tõepoolest, kui lugeda kogu mõtestatud tervikuna, siis võib tekstide vahele seoseid vedades välja joonistada nii üht kui teist huvitavat. Üks tooniandev element on näiteks tummad vaikused ja justkui olemise koe pahemale poolele vaatamise hetked, tardunud pausid või surmaga silmitsi olemised.

Nõnda võiks näiteks pealkirja (mille kõla on juba iseenesest mõjuv ja jõnksatust tekitav, kuid sellevõrra ka sisule teatavaid ootusi esitav) tõlgendada argireaalsuse pragude märkamise šokina. Tähelepanuta ei või jätta ka Märt Vaidla detailirohkeid illustratsioone, mida võiks võtta siis kui lavakujundust, mis ühest küljest ootamatult tekstitruu, kuid teisalt ei tasu lugejal valvsust kaotada ka lisanduste puhul.

Sellise terviku peategelane (kuigi see saab olla ainult ähmane koondkuju, sest kõiki tekste ühele häälele taandada siiski ei või, ehk on tulemuseks pigem mingit sorti kergelt kakofooniline orkestrijämm) võiks olla näiteks üks mees, kes seisab, kondoomid ja hambahari taskus, tilkuvast jäätisest kleepuv trumm kaelas, ühe suure ülekäiguraja ees ning ootab tulutu protestimarsi ja matuseauto teineteisest sõltumatut möödumist ning kellega toimub sel sunnitud pausi hetkel mingi väljalangemine, kaadri taha vaatamine, mingi võpatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles