Pildid ⟩ Poolas Wrocławi turuväljakul avati Eesti ja Poola ühist ajalugu tutvustav näitus (2)

Andres Einmann
Copy

Eesti aukonsul Wrocławis Waldemar Siemiński avas reedel kesklinnas turuväljakul Eesti ja Poola ühise ajaloo vähetuntud tahke tutvustava näituse «Balti vennad – Eesti ja Poola ühine saatus 20. sajandil» («Bałtyccy Bracia - wspólny los Polski i Estonii w XX wieku»).

Näituse initsiaator ja organiseerija on Eesti aukonsul Wrocławis Waldemar Siemiński. Näituse kuraator on Jacek Cielecki ning näituse korraldamist toetas ka Wrocławi linn.

Näitus tutvustab vaatajatele vähetuntud seiku Eesti ja Poola ühisest ajaloost. Näitus on üleval 12 poola- ja inglisekeelsel tahvlil.

Tahvlid tutvustavad vaatajale sajandivanust diplomaatiliste suhete sõlmimist Eesti ja Poola vahel ning majanduskoostööd, Johan ja Maria Laidoneri, kaht Eesti pilooti, kes teenisid Teise maailmasõja ajal Briti Kuningliku Õhuväe RAF Poola üksuses, Poola allveelaevaga Orzeł seotud sündmusi Tallinnas, lingviste ning akadeemikuid Kaplinskit ja Ernitsat, kes tutvustasid Poolat Eestis ja Eestit Poolas, Poola kogukonda Eestis ning Wrocławis tegutsenud Bruno O'Ya (Bruno Oja), kes oli Poola filmimaailmas tuntud tegija.

Näitusele on kaasatud kaasaja Eesti kirjanikud ja tõlkijad, kes avaldavad oma teoseid poola keeles või tõlgivad poola kirjandust eesti keelde.

Näitus on pühendatud kahe noore riigi, Poola ja Eesti, diplomaatiliste suhete sõlmimise 100. aastapäevale.

Näitus avatu reedel, 6. märtsil ja see jääb Wrocławi turuväljakul avatuks 23. märtsini. Hiljem on plaanis näitus üles panna ka Opoles. Eesti aukonsul Wrocławis katab ka Poola Dolnośląskie ja Opolskie vojevoodkonna. Võimalik, et näitus liigub ka teistesse Poola piirkondadesse, samuti Eestisse.

Eesti aukonsul Wrocławis Waldemar Siemiński märkis näituse avamisel, et Eesti aukonsulaat avati selles linna eelmisel aastal, kuid tegemist oli taasavamisega, kuna konsul Berthold Helling juhtis Eesti auskonsulaati Wrocławis aastatel 1927–1939.

«Mul on au tema tööd Eesti ja Poola kasuks siin jätkata. Eestil ja Poolal on ühised huvid ja need ei saa kasvada eraldi ajaloost või kultuurist. Meid ei ühenda mitte ainult iseseisvuse saavutamine samal ajal ja ka demokraatliku ühiskonnakorralduse taastamine samal ajal. Meil on palju rohkem ühiseid saavutusi, mis ulatuvad kaugemale Läänemerest,» ütles Siemiński.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles