Räpina lossi saal ajas kultuuriinimesed vallaga tülli

Ülle Harju
, reporter
Copy
Sillapää lossis plaanitakse rekonstrueerimist, mille käigus on välja pakutud odavamat varianti, mis tähendab, et saalis olevad sambaid ei taastataks algsel kujul. Muuseumijuht Kersti Murumets seisab selliste kavade vastu.
Sillapää lossis plaanitakse rekonstrueerimist, mille käigus on välja pakutud odavamat varianti, mis tähendab, et saalis olevad sambaid ei taastataks algsel kujul. Muuseumijuht Kersti Murumets seisab selliste kavade vastu. Foto: Kristjan Teedema

See on barbaarsus, hindavad mitmed Räpinast pärit kultuuriinimesed linna sümboli, Sillapää lossi renoveerimisplaani. Kui muidu jagelevad kaitsealuste hoonete omanikud muinsuskaitseametiga iga akna ja ukselingi autentsuse pärast, siis praegusel juhul soosib amet valla soovitud moodsamat lahendust.

Vaidlus käib eelkõige selle üle, mis saab klassitsistlikus stiilis lossi suure saali ilmet kujundavatest joonia sammastest, mis enne Teist maailmasõda algsest asukohast seina äärde eest ära tõsteti.

«Sambad on arhitekti poolt kavandatud, lisaks olid saalis vanasti valged kahhelkivist ahjud – need annavadki saalile interjööri, tunnetuse,» rääkis hoones tegutseva Räpina koduloo- ja aiandusmuuseumi juht Kersti Murumets. «Vald aga ütleb, et sambad tõsteti ära juba aastakümneid tagasi ja vaja on funktsionaalset saali.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles