Õiguskantsler: liiga karmid abinõud annavad vastulöögi (11)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Õiguskantsler Ülle Madise kutsus koroonaviiruse vastu võitlemisel üles mõistlikkusele. Samuti Madise mainis ka, et liiga karmid abinõud tähendaks seda, et inimesed hakkaksid haigust varjama ja põgenema.

«Kas Eesti saab koroonaviiruse levikule põhiseaduspäraselt, inimesi hoides piiri panna? Jah, kui kõik pingutavad. Viiruse levik on ohtlik, korraga väga paljude haigestumine eriti ohtlik,» kirjutas Ülle Madise sotsiaalmeedias.

Õiguskantsler tõi välja, mida tuleb teha haiguse leviku tõkendamiseks:

1. Terviseameti ja arstide juhised on täitmiseks.

2. Haiguse ja nakkuskahtluse (mh riskipiirkonnast tuleku) korral tuleb jääda koju. Lastead, kool, töö, koor, trenn, kino, teater jm kogunemised jälle siis, kui oht möödas. Perearst annab vajadusel haigus- või hoolduslehe. Loogiline: töö-/kooli-/lasteaiapäeva kestel haigestumine tähendab üpris kindlalt teiste nakatamist. Täpsemad juhised Terviseameti veebilehel ja Tööelu portaalis (link kommentaaris).

3. Seadused lubavad nakkusohu tõttu piirata liikumist, ära jätta avalikke üritusi, tõhustada kontrolli piiril ja kõike muud, mis vaja. Terviseameti sõnul on enamik nakkusega kokku puutunuist vastutustundlikud, hoolivad endast ja teistest. Nii hoida! Köhides või aevastades on hooliv taskuräti, salli või varrukaga suu ja nina katta, et pisikud ei lendaks laiali.

4. Kui massilise nakatumisega võitlemiseks tuleb ühiskonna elukorraldust otsustavalt muuta, kehtestab Vabariigi Valitsus eriolukorra. Siis saab inimesi kohustada tööle, asju vajadusel sundvõõrandada või kasutusse võtta, kehtestada range karantiini jpm. Eriolukorda pole Eestis seni vaja läinud ja kui kõik pingutavad, ei lähe ka nüüd.

5. Viirusesse ei tasu suhtuda kergemeelselt. Rakendada on mõtet abinõusid, mis viiruse sissetoomise ja siin levimise vastu päriselt aitavad. Liigne karmus annaks vastulöögi: inimesed hakkaksid haigust varjama, karantiini alalt haiged-terved läbisegi põgenema jne. Olgem mõistlikud!

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles