Piimatööstur: viirus mõjutab väga meie tööd

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
„Me väga loodame, et Hiina saaks oma tavapärase rütmi tagasi ja koroonaviiruse karantiin lõpeb. Just teadmatus, mis edasi saab, on kõige raskem,” ütles E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas.
„Me väga loodame, et Hiina saaks oma tavapärase rütmi tagasi ja koroonaviiruse karantiin lõpeb. Just teadmatus, mis edasi saab, on kõige raskem,” ütles E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas. Foto: Elmo Riig

Oo jaa, see mõjutab meid väga,” kostis ainukese Eesti piimatööstusena Hiina turule eksportiva E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas vastuseks küsimusele, kas koroonaviiruse levik on siinse tehase tööd mõjutanud. „Jaapanlased just kirjutasid, et nad tühistavad seoses koroonaviirusega aprilli alguses meile tuleku. Hiina on olnud viimased poolteist kuud täiesti välja lülitatud. Tõsi, saime nüüd Hiinast raporti, et sellest (eelmisest – toim.) nädalast hakati uuesti restorane avama,” kirjeldas Murakas. „Väga loodame, et Hiina saab tavapärase rütmi tagasi ja koroonaviiruse karantiin lõpeb. Just teadmatus, mis edasi saab, on kõige raskem.”

Viiruse tõttu on vähenenud Aasiast tulevad tellimused, kui ei laeta suuri laevu ja konteinerid ei jõua siia tagasi. „Euroopas on praegu terav konteinerite puudus ja nende transpordi hinnad on tõusnud peaaegu kaks korda. Jah, negatiivne mõju on märgatav. Väga ootame, et Hiina naaseb märtsikuuga harilikku elurutiini. See on ülioluline mitte üksnes piimandussektorile, vaid kogu maailma majandusele,” rääkis Murakas.

Õnneks on meie riigijuhid mõistnud, et siinsed ettevõtted vajavad toetust ootamatu olukorraga hakkamasaamiseks. Rahandusminister Martin Helme sõnul tuleb kiiresti välja töötada lahendused, et koroonaviiruse mõju Eesti majandusele oleks võimalikult väike, edastas BNS.

„Praegu on keeruline ennustada, kui kaua viirus veel kestab ja millised mõõtmed saavutab, kuid see mõjutab juba täna negatiivselt nii maailma kui ka Eesti majandust,” ütles Helme koroonaviiruse mõju analüüsimiseks kokku kutsutud töögrupi esmaspäevasel kohtumisel.

„Riigi ülesanne on teha kõik, mis võimalik, et meie ettevõtted ei läheks pankrotti ja suudaksid keerulise aja üle elada. Olgu selleks abiks siis näiteks erinevad maksumeetmed, krediidikäendused või ettevõtluslaenud,” lisas ta.

„Väga tähtis on ka, et majandusšokk ei tekitaks ootamatuid probleeme tööturul ja kriisi mõjul töö kaotanud ei satuks majanduslikult raskesse olukorda,” selgitas Helme, lisades, et vajadusel turgutatakse majandust ka eelarve kaudu.

Rahandusministri sõnul on tarvis sobivad meetmed ja lahendused välja töötada juba järgmise paari nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles