Briti saadik kuuleb siiani tänu Tapal teenivate sõdurite eest (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Briti suursaadiku Theresa Bubbeari sõnul lahkus Ühendkuningriik küll Euroopa Liidust, aga mitte Euroopast ega Eestist. FOTO: Sander Ilvest
Briti suursaadiku Theresa Bubbeari sõnul lahkus Ühendkuningriik küll Euroopa Liidust, aga mitte Euroopast ega Eestist. FOTO: Sander Ilvest Foto: Sander Ilvest

Väikestele Eesti vanadaamidele ei meeldi miski rohkem kui kenad noored Briti sõdurid, kinnitab suursaadik Theresa Bubbear. Ühendkuningriigi diplomaadi sõnul on tal selles mõttes vedanud, et Brexiti lugu tasakaalustab samal ajal Eestisse toodud Briti sõjaline kontingent, kelle eest ta kuuleb tänusõnu ka veel paar aastat pärast nende saabumist.

Brexit toimus lõpuks ära, te olete väljas. Mida tähendab see teile kui Ühendkuningriigi suursaadikule?

Praktikas tegelikult mitte väga palju. Brexit hakkas juhtuma siis, kui 2016. aastal vahetult pärast referendumit Eestisse saabusin. Kui 31. jaanuar lõpuks kätte jõudis, ma peaaegu nagu ootasin, et midagi suurt juhtuks, aga järgmine hommik oli lihtsalt järgmine hommik ja elu läheb edasi samamoodi nagu vanasti.

Tegelikkuses on muutunud väga vähe. Kui midagi üldse, siis on nüüd vaiksem. Me jooksime lahkumisleppe detailidega seoses kõvasti ringi ja nüüd, kui see on tehtud, liigub kogu tähelepanu Londonisse ja Brüsselisse.

Praegu on meil märksa vähem survet minna ja välja uurida, mida Eesti arvab ühest või teisest asjast. See tuleb tagasi nüüd, kui läbirääkimised taas käivad.

Ma ei ole enam ELi saadikute grupis. Aga Eesti on väike ning kõik on siin Ühendkuningriigi suhtes sõbralikud ja avatud, seega kui ma tahan teada, mida on pea- või välisministril öelda, ei pea ma minema lõunale veel 27 suursaadikuga. Saan helistada nende kabinetti ja välja uurida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles