Tomatiseemnete külvamise nippe

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Tomatitaimed. FOTO: Elmo Riig
Tomatitaimed. FOTO: Elmo Riig Foto: Elmo Riig

Kätte on jõudnud sobiv aeg kütteta kasvuhoone tarbeks tomateid külvata. Kutsiku talu tomatimaja perenaine Kaire Tursk jagas soovitusi tomatite sujuvaks ettekasvatamiseks.

Kui on soov külvata ühte kasti eri sorte ja et sordid segamini ei läheks, tähistage rea algus puutikuga ja iga sordi rea vahele pange niit, nii saab hiljem kindel olla, millisesse sorti taim kuulub. Samuti tehke paberile spikker külvatud sortide järjekorrast. Kui külvis on valmis, katke see kergelt 0,5–1 cm mullaga ja kastke ettevaatlikult.

Niiskuse hoidmiseks katke toidukilega ja asetage sooja kohta. „Mina hoian külvist põrandaküttega hämaras ruumis, sest idanemise ajal pole valgust vaja,” lisas ta. „Kohe, kui tõusmed mullast kerkivad, on aeg külvikast valguse kätte tuua.”

Kehvade valgustingimuste juures peaks taimedele andma lisavalgust. Vähese voolutarbimisega leed-taimelambid on selleks väga head. Tomatitaimi võiks hoida päeval 20–22 ja öösel 17–18 kraadi juures, sest liigses soojuses kipuvad taimed välja venima. „Kui aga taimed ei edene, võib põhjus olla jahedas aknalauas, siis on abi penoplastplaadist istikukasti all,” soovitas Tursk.

Pikeerides juba esimese pärislehega taimi, võib taime istutada mulda kuni idulehtedeni, nii tekib rohkem juuri ja taim ei kasva vibalik. Juurt otsast veidi näpistades saab juur tugevam ja haruneb paremini, seda tasub pikeerides kindlasti teha.

Värskelt pikeeritud taimi võiks esimesel nädalal kasta puhta veega ja väetama hakata, kui taim on juurdunud. Tomateid sobib väetada peaaegu kõigi õitsvatele taimedele mõeldud kloorivabade väetistega, ei pea olema spetsiaalne tomativäetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles