Ilmar Tomusk: kus on Keeleinspektsiooni silmad? (4)

Ilmar Tomusk
Copy
Päris kindlasti pole seadusega kooskõlas Kohtla-Järve A1000 Marketi seinale paigaldatud reklaam, mille kohta laekus meile paari nädala eest kaebus. Selline reklaam tuleb eemaldada!
Päris kindlasti pole seadusega kooskõlas Kohtla-Järve A1000 Marketi seinale paigaldatud reklaam, mille kohta laekus meile paari nädala eest kaebus. Selline reklaam tuleb eemaldada! Foto: Keeleinspektsioon

Võõrkeelset teavet näeb ja kuuleb avalikus ruumis üha rohkem, kuid keeleinspektoritel puudub enamasti voli seda piirata. Olukorra parandamiseks oleks aeg muuta keeleseadust, kirjutab Keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk.

Keeleinspektsiooni töös ei möödu päevagi, kui meie poole ei pöörduta küsimusega: kus on teie silmad? Mitte küll nii sageli, aga mõnikord siiski on huvi tuntud ka Keeleinspektsiooni kõrvade vastu: kuidas te siis ei kuule, et üle kaubanduskeskuse kajab venekeelne/ingliskeelne reklaam; miks Vikerraadios lastakse ainult ingliskeelseid laule? Tavaliselt on meie poole pöördunud inimene märganud avalikus ruumis võõrkeelset silti, kuid teab, et Eesti riigikeel on eesti keel ja keeleseaduse järgi peab avalik teave olema eestikeelne, ja esitab Keeleinspektsioonile kaebuse.

Meie kohustus on kaebusi menetleda. Asjaolude kontrollimisel ilmneb õige sageli, et kaebus on põhjendatud: näemegi ainult ingliskeelset avalikku teavet ja kuulemegi võõrkeelset reklaami. Lähemal uurimisel selgub, et kuskil on siiski ka eestikeelne teave ja võõrkeelsele audioreklaamile järgneb mõne aja pärast eestikeelne – ja nii ei jäägi keeleametnikul muud üle kui kaebuse esitajale vastata, et keeleseadust ei ole rikutud ja järelevalvemenetluse alustamiseks ei ole õiguslikku alust.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles