Kalle Truus: elektriauto saastab rohkem kui tavaauto (1)

Kalle Truus
, keemiadoktor
Copy
Elektri- ja tavaauto kasuteguri võrdlus
Elektri- ja tavaauto kasuteguri võrdlus Foto: graafika: Alari Paluots

Põlevkivienergeetika aeg on ümber, kuid Eestil puudub niihästi jätkusuutlik energiaallikas kui ka tulevikuvisioon, kirjutab keemiadoktor Kalle Truus. Tuumaenergiale Eestis head alternatiivi pole ning elektriauto jääb veel mõneks ajaks saastavamaks kui tavaauto.

Viimasel ajal on energiamajandusest ja -poliitikast üha sagedamini juttu olnud. Suuri ja põhimõttelisi probleeme on sel alal kogu maailmas, aga Eestis ehk keskmisest rohkemgi − puudub meil ju mitte ainult jätkusuutlik energiaallikas, vaid ka realistlik tulevikuvisioon. Põlevkiviga me kuigi kaua jätkata ei saa, kuid mingi tõsisema alternatiivi üle väga sisukalt arutletud ei ole. Käesolev kirjutis juhib tähelepanu mõningatele olulistele tahkudele, mis on senises arutelus vähe tähelepanu pälvinud.

Globaalne energeetika põhineb hiiglaslikul taristul, mida on intensiivselt arendatud enam kui sajandi jooksul ja mille struktuurisuhteid ei saa suurel määral muuta üksikute aastate ega isegi mitte kümnendi jooksul. Kahjuks seda asjaolu sagedasti arvesse ei võeta, mistõttu tehakse suuri vigu nende küsimuste käsitlemisel avalikus arutelus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles