Peapiiskop: jumalateenistuste pidamine on ajutiselt keelatud (13)

Postimees
Copy
Urmas Viilma
Urmas Viilma Foto: Saarte Hääl

Peapiiskop Urmas Viilma tegi eile sotsiaalmeedias postituse, kus rõhutab, et Eestis kehtiva eriolukorra tõttu on keelatud kõik avalikud kogunemised, sealhulgas ka jumalateenistused.

Saatsin eile laiali EELK Konsistooriumi poolt heaks kiidetud korraldused seoses koroonaviiruse haiguse Covid-19 levikuga. Kaaskirjas kirjutasin muuhulgas: «Võimalik on siiski ka see, et korraldused veel eelseisvate päevade või nädalate kestel täpsustuvad. Pole ka välistatud nende muutmine lähtuvalt olukorrast.» Nüüdseks on selgunud, et eriolukorraga on keelatud kõik avalikud kogunemised, sealhulgas ka kõik avalikud jumalateenistused sõltumata inimeste arvust,» kirjutas peapiiskop eile sotsiaalmeedias.

Asjaolud muutusid oluliselt rangemaks eile õhtul alates sellest hetkest, kui Vabariigi Valitsus otsustas Eestis välja kuulutada eriolukorra. Eriolukord tähendab ka kõigi avalike ürituste ja rahvakogunemiste ärakeelamist. Kuna jumalateenistusi otsesõnu eilses otsuses esmalt ei nimetatud ning mõiste «avalik üritus» jätab ruumi väga avaraks tõlgendamiseks, lootsime, et saame tegutseda edasi vähemalt kiriku juhtide korralduste kohaselt. Nii see paraku ei ole – jumalateenistuste pidamine ei ole lubatud.

Täna õhtul kogunesid kõigi Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute juhid ja volitatud esindajad nõupidamisele, et saada selgust eriolukorraga kehtima hakkavates piirangutes. Kohtumisel osalesid ka rahvastikuminister Riina Solman, Ringo Ringvee usuasjade osakonnast ja sotsiaalministeeriumi peakaplan assessor Ove Sander.

Arutati, kuidas on kirikutel võimalik eriolukorra tingimustes edasi tegutseda ja inimesi teenida. Tõdeti, et seoses eriolukorraga, mis puudutab ka kõiki Eestis tegutsevaid kirikuid, tuleb meil koguduste ja kirikute asutuste tegevuses kehtestatud piirangutest tingimusteta lähtuda seni, kuni ei tule täiendavaid juhiseid või kehtib eriolukord. Kuna mõne nädala pärast saabuvad pühad, loodavad kõik kirikud, et sellega seoses on võimalik erijuhistest lähtuvalt neid tähistada. Kas see ka õnnestub, ei ole praegu kindel. Praegu ei saa olla ükski kirik kindel, et pühi saab tavapärasel kombel tähistada. Kehtiv olukord on aga kehtestatud Eesti Vabariigi seaduse alusel ja kuulub tingimusteta järgimisele. Erandeid saab teha vaid eriolukorra väljakuulutanud Vabariigi Valitsus.

Lõpetan piiskop Joel Luhametsa palvemõttega: Palvetame, et Jumal ka seda ootamatut, ohtlikku ja keerukat olukorda kasutaks meie hingede õnnistuseks.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles