Pigem jah

Kärt Kelder
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Von Krahli «Pigem ei» oli viimane lavastused, mis jõuds enne avalike ürituste keeldu esietenduda. Juhan Ulfsaki lavastuses «Pigem ei» teeb tähelepanuväärse rolli Marika Vaarik.
Von Krahli «Pigem ei» oli viimane lavastused, mis jõuds enne avalike ürituste keeldu esietenduda. Juhan Ulfsaki lavastuses «Pigem ei» teeb tähelepanuväärse rolli Marika Vaarik. Foto: Herkko Labi

Neljapäeval pidas peaminister kell 10 hommikul kõne, milles kuulutas riigis välja eriolukorra. Samal õhtul esietendus Juhan Ulfsaki lavastus «Pigem ei», mis lõi lisaväärtust olukorras, kus mõrude teadete kõrval on tekkinud vajadus ühe hea naeru järele.

Kui küsida, kas etenduse puhul on tegemist komöödiaga, siis saan siinkohal öelda «pigem ei». Viitel humoorikusele ei tasu end lasta eksitada, sest pealtnäha jantliku etteaste all on peidus palju enamat kui pelgalt meelelahutus.

«Pigem ei» tutvustuses on kirjas, et lavastus tõukub Herman Melville’i lühijutust «Kirjanik Bartleby», mille põhjal on Taavi Eelmaa kirjutanud uue iseseisva teksti. Kuigi etendust vaadates võib otsida jutuga ühisosa, on saatelehel kirjas tervitatav tõdemus, et laval toimuvasse võib suhtuda kui täiesti eraldi olevasse. Puutepunktiks tundub kahel teosel normidest kõrvale kaldumine ja tegelaste karakteriseerimise osaline kattuvus, ülejäänus tasub lasta fantaasial ning huumoril lennata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles