Verekeskus ootab doonoreid (2)

Postimees
Copy
Doonor.

ELMO RIIG/SAKALA
Doonor. ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Regionaalhaigla verekeskus meenutab inimestele, et olenemata eriolukorrast vajatakse tervete inimeste verd. 

Patsiendid vajavad kõikide tervete doonorite abi. Verekeskus ootab doonoreid, kes ei ole viimase 28 päeva jooksul viibinud koroonaviiruse kõrge riskiga piirkondades ega ole olnud lähikokkupuutes koroonaviirusega nakatunud inimestega.

Avalikud üritused vere kogumiseks on lubatud. «On äärmiselt oluline, et veredoonorid jätkaksid ka Eestis kehtestatud eriolukorra tingimustes vere loovutamist, sest Eesti haiglates on sadu patsiente, kelle elu sõltub doonorivere olemasolust. Regionaalhaigla verekeskuse Ädala ja Foorumi keskuses saab verd anda tavapärastel kellaaegadel. Jätkame vere kogumist ka väljaspool verekeskust maakondades, kuid Covid-19 leviku tõttu oleme jätnud ära väljasõidud Saaremaale. Vastavalt eriolukorra juhi peaminister Jüri Ratase suunisele on doonoritelt vere kogumiseks korraldatavad avalikud üritused lubatud,» ütles verekeskuse juhataja Ave Lellep.

Siiski täpsustas ta, et oodatud on terved inimesed: „Vere loovutamine on doonorile ohutu. Haigestumisohu ja puhangute tekke vältimiseks järgib verekeskuse personal terviseameti juhtnööre, rakendab haiguse ohjamise meetmeid ja peab kinni regionaalhaigla töötajatele kehtestatud juhistest. Ühtaegu palume, et koroonaviiruse riskipiirkonnas käinud või Covid-19 põdeva haigega kokkupuutunud doonorid püsivad karantiinis ega osale doonoripäevadel. Me ootame verd loovutama kõiki terveid doonoreid.»

Regionaalhaigla verekeskus varustab doonoriverega 14 haiglat Eestis, kus tehakse sadu vereülekandeid päevas. Vereülekandeid vajavad erakorralised patsiendid operatsioonidel ja sünnitajad ning vähktõve, maksahaiguste, verejooksude, raskete traumade, aneemia, leukeemia, põletuste ja paljude teiste haigustega patsiendid, nende hulgas paljud haiged lapsed.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles