Madis Rahu: tippvormis sportlased peavad end praegu eriti hoidma

, Spordiarst ja ortopeed
Copy
Doktor Madis Rahu.
Doktor Madis Rahu. Foto: regionaalhaigla.ee

Seoses koroonaviiruse ulatusliku levikuga on üheks oluliseks märksõnaks kerkinud immuunsüsteem. Kui üldiselt on see tugevam noortel ja tervetel inimestel, kelle hulka kuuluvad ka tippsportlased, siis nende puhul on jällegi teistpidi oht: tippvorm tähendab organismi viimase piiri peale viimist ning siis ollakse ka haigustele vastuvõtlikumad.

«Viimastel aastatel olen teinud koostööd erinevate talispordialade alaliitudega ning paljudel nende alade sportlastel on tippvorm timmitud märtsisse, mil hooaeg lõpeb. Nende immuunsüsteem on praegu igasuguste välistegurite suhtes väga tundlik,» rõhutab tuntud spordiarst Madis Rahu vestluses Postimehega. «Eriti vastuvõtlik on organism viirustele esimestel nädalatel pärast tippvormini jõudmist. Ilmselt on tippvormis ka mõnegi teise ala sportlased ning kõik nad peaksid praegu olema ülimalt ettevaatlikud.»

Hea näide on Eestistki võtta. Kui meie suusatajad mõnikümmend aastat tagasi maailma tippu tõusid, mõeldi nende tervise kaitsmine kõige väiksema detailini läbi. Mõni lugeja ei taha dopinguteemadega seotud nimedest midagi teada, kuid loodetavasti annavad selle praegu erakorralises olukorras siinkirjutajale andeks.

Suusatreener Mati Alaver rõhutas omal ajal mitmel korral, et tema tippvormis hoolealused elavad ja ööbivad teatud ajal perest eraldi, et viia mõne viirusega nakatumise võimalus miinimumini. Seda tegi näiteks Andrus Veerpalu, kui kodus mõni laps haigestus. Suusatajad on rääkinud palju ka lennureiside ohtlikkusest, paljudel kordadel on näiteks gripiviirus üles korjatud reisi ajal.

Tippvormis sportlaste immuunsüsteem on praegu igasuguste välistegurite suhtes väga tundlik. Eriti vastuvõtlik on organism viirustele esimestel nädalatel pärast tippvormini jõudmist.

Spordiarst Madis Rahu

Aga tagasi praegusesse aega. Doktor Rahu sõnul on eriti tähtis immuunsüsteemi tugevdada, väga tähtsad on selle juures korralik uni ja täisväärtuslik toitumine. Sportlased, kes jälgivad väga hoolsalt kehakaalu, ei tohi praegu organismi toitumise piirangutega kurnata. «Süüa tuleb korralikku valgu- ja süsivesikuterikast toitu,» rõhutab Rahu.

Kuidas sportlased end vormis hoida saavad? Rahu kiidab oma tutvusringkonnas olevaid treenereid, kes on olukorrale kiirelt reageerinud ning töötanud hoolealustele välja individuaalseid treeningukavasid. «Oleme ausad, trenni tehakse edasi. Praegu tuleb töötada üksi, isoleeritult, teha pigem aeroobseid, kergeid taastavaid trenne värskes õhus. Soovitus on hoida inimeste vahel vähemalt kahemeetrist distantsi ning kui paar inimest sel moel koos trenni teevad, ei tohiks ohtu olla,» lausub Rahu.

Ehkki riigi korraldusega on spordisaalid kinni pandud, soovitab Rahu sportlastel tungivalt minna pärast treeningu lõpetamist koju pesema, mitte kasutada ühiskasutatavaid duši- ja riietusruume, kui kusagil niisugune võimalus veel juhtub olema.

Doktor Rahu paneb ka südamele, et kui ilmnevad koroonaviiruse haigusnähud, peab kindlasti informeerima treenerit ja kõiki teisi inimesi, kellega oldi viimasel ajal kokku puututud – valehäbi ei tohi mingil juhul tunda.

Ta lisab, et kes viibivad parajasti välismaal riskipiirkondades, peavad pärast tagasitulekut kindlasti kaks nädalat karantiinis veetma. Kui veel praegu plaanitakse välismaale treenima minekut, tuleb arvestada, et kojusaamine võib osutuda väga komplitseerituks. «Itaalias kasvab nakatunute hulk praegugi plahvatuslikult. On oht, et ka teistes riikides ilmnevad samalaadsed tendentsid. Ilmselt ei saa paljudes piirkondades olukorda veel kahe kuu jooksul paremaks,» mõtiskleb Rahu.

Madis Rahu soovitused suusarahvale

Doktor Madis Rahu saatis oma koostööpartneritele Eesti Suusaliidule ja Eesti Laskesuusatamise Föderatsioonile järgmised soovitused.

«Suusasportlased, treenerid, lapsevanemad!

Kindlasti olete kursis, et sportlase immuunsüsteem on kõige haavatavam just tippvormis olles ja sellele vahetult järgneval ajal. Talispordis paraku on olukord praegu just selline. Tegemist on hooaja lõpuga, kus olulised võistlused ja sportlased oma vormitippu ajastanud just selleks perioodiks. Seetõttu on eriliselt oluline, olukorras kus on lõpetatud võistlustegevus, olla ettevaatlik, et nõrgestatud immuunsüsteemi olukorras mitte nakatuda koroonaviirusega!

Siit teile praktilised soovitused.

1. Parim immuunsüsteemi tugevdamise meetod on regulaarne ja korralik uni ning täisväärtuslik valgu- ja süsivesikuterikas toitumine. Immuunsust tugevdavad toidulisandid on teretulnud!

2. Sportida edasi tuleb – selleks sobivad kerged aeroobsed koormused. Soovitav on neid sooritada värskes õhus ja võimalikult väikese seltskonnaga. Sportimise järel peske ennast kodus, vältige ühisduširuume, riietusruume ja teisi siseruumides kogunemisi.

3. Köha ja palaviku tekkel lase ennast kindlasti uurida – haiguse esinemisel informeeri kindlasti oma lähedasi, teisi sportlasi, treenerit, et nad teaks, kuidas edasi käituda.

4. Kui oled tulnud riikidest, kus esineb koroonaviiruse epideemia, järgi rangelt reeglit, et oled kaks nädalat isolatsioonis.

5. Väldi suuremaid seltskondi, suhtlemisel hoia distantsi kaks meetrit. Tunnete avaldamiseks sõprade ja omastega kasuta õhusuudlust ja naeratust.

6. Kasuta ühekordseid salvrätte köhimisel ja nuuskamisel. Ära jäta neid taskusse (vanaema tuleb pärast treeningut su riideid pessu viima, tühjendab taskuid ja nii saabki nakkuse!) – viska kohe ära või pane kilekotti.

Järgnevalt soovitused, mida oleme ka varem jaganud.

1. Suusaport on talispordiala, kus suuremateks probleemideks on külmetushaigused ja viirused. Et seda kõike ära hoida:

Pese käsi regulaarselt: enne sööki, pärast sööki, pärast ühiste treeninguvahendite kasutamist. Pea meeles: viirused levivad kõige rohkem just käte kaudu!

Hoidu viirushaiguste leviku ajal avalikust transpordist, võimalusel ühistreeningutest suurtes ühisruumides (jõusaal, ujula).

Kasuta haiguse ärahoidmiseks ennetavalt organismi immuunsust tugevdavaid vahendeid: ingver, päevakübara tabletid, mesi, küüslauk, C-, D-, E-vitamiin. Mida suuremad on koormused, seda tundlikum on organism haigustele.

2. Haigena ei spordita: erilised ohumärgid on, kui sul on

palavik, lihasevalu, nõrkus

ebatüüpiline väsimus

kiirenenud pulss rahuolekus

hambavalu või igemepõletik

3. Haigusest taastumisel pea meeles mõned olulised reeglid:

treeninguid võib alustada, kui pole kaks päeva olnud palavikku

nii mitu päeva, kui on olnud palavikku x 2, tuleb teha rahulikke aeroobseid treeninguid

Näide: 3 päeva palavikku = 2 päeva pärast seda ei treeni + veel 6 järgnevat päeva rahulikku trenni.

Tervist kõigile!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles