Kohalik vaade Hispaania on koroonaviiruse uus epitsenter (1)

Gregorio García Maestro
Copy
Hispaania ratsapolitseinikud patrullivad Madridi inimtühjas pargis. 
Hispaania ratsapolitseinikud patrullivad Madridi inimtühjas pargis. Foto: OSCAR DEL POZO/AFP/Scanpix
  • Hispaanias kardetakse, et hullem on veel ees.
  • Massiüritusteks loa andnud valitsust on kõvasti kritiseeritud.
  • Möödunud nädalavahetusel kuulutati välja eriolukord.
  • Eriolukorra reeglite rikkujaid ootab trahv või isegi vangistus.

Muidu sagimist täis Madridi kesklinnast sai kummituslinn, kui Hispaania valitsus otsustas välja kuulutada hädaolukorra, pannes riigi koroonaviiruse leviku tõkestamiseks sisuliselt lukku.

Muidu sagimist täis Madridi kesklinnast sai kummituslinn, kui Hispaania valitsus otsustas välja kuulutada hädaolukorra, pannes riigi koroonaviiruse leviku tõkestamiseks sisuliselt lukku.

Madridi piirkonnas on koroonaviirus diagnoositud kõige rohkematel inimestel, viimaste andmete järgi on nakatunuid 4165. Madridile järgneb Kataloonia 903 kinnitatud nakatumisega. Siseminister teatas üleeile õhtul politsei kontrollpunktide loomisest teedele ja avalikesse kohtadesse. Samuti käivitatakse kontrollid ühissõidukites. Seda kõike, et kindlustada viiruse leviku tõkestamiseks kasutusele võetud erimeetmete täitmine avalikkuse poolt.

Hispaania on diagnoositud koroonaviiruse juhtumite poolest Euroopas Itaalia järel teisel kohal. Sellest on saanud pandeemia uus epitsenter, kus positiivse proovi on üle riigi andnud vähemalt 9191 inimest. Surnuid on seni 309. Peaminister Pedro Sánchez hoiatas, et diagnoositud nakatunute arv võib sel nädalal tõusta 10 000 peale ja see tähendab, et Hispaanias on koroonaviiruse leviku kiiruse poolest üks maailma esimesi riike.

Kodus kinni olevaid hispaanlasi on šokeerinud juhtunu iseloom ja sündmuste arengu kiirus. Paljud ei suuda toimuvat uskuda, kui vaatavad tühje tänavaid, mis veel mõni päev tagasi kubisesid inimestest. Aga on ka hirm, et hullem on veel ees.

Etteheited valitsusele

Meediaväljaanded ja eksperdid on küsinud, kuidas Hispaania jõudis sellesse dramaatilisse seisu nii kiiresti ja miks ei ole võimud viiruse kiiret levikut piirata suutnud. Rahvapartei liider Pablo Casado noomis valitsust ja süüdistas seda tõsiste poliitiliste vigade tegemises koroonaviiruse leviku takistamiseks.

Kriitikud juhivad tähelepanu 8. märtsile, mil Hispaania vasakpoolne valitsus julgustas naisi rahvusvahelisel naistepäeval osalema soolise ebavõrdsuse vastu suunatud marsil. Madridis tuli kokku peaaegu 120 000 inimest, hoolimata murest, et suured kogunemised aitavad kaasa viiruse levikule. Samal päeval kogunes endisele härjavõitluse areenile 9000 paremäärmusliku erakonna Vox toetajat ning Hispaania suurimale staadionile tuli kokku 60 000 jalgpallifänni.

Ainuke tol pühapäeval terviseministri antud soovitus oli see, et sümptomitega inimesed ei osaleks meeleavaldustel. Selsamal nädalavahetusel kinnitati 589 nakatumisjuhtu, neist 202 Madridis.

Eksperdid on küsinud, kuidas Hispaania jõudis sellesse dramaatilisse seisu nii kiiresti ja miks ei ole võimud viiruse kiiret levikut piirata suutnud.

Positiivse proovi andsid mitu naistepäeva marsil osalenud parlamendiliiget, teiste seas avastati koroonaviirus Madridi marsil osalenud võrdõiguslikkuse ministril Irene Monterol. Ta on koos elukaaslase, erakonna Podemos liidri ja asepeaministri Pablo Iglesiasega nüüd karantiinis. Positiivse proovi andis ka peaminister Sánchezi abikaasa, kes osales samuti feministide marsil. Koroonaviirus avastati ka koduerakonna üritusel osalenud Voxi liidril Santiago Abascalil.

Kui Itaalia, Iraan, Prantsusmaa, Saksamaa, Lõuna-Korea ja Jaapan kehtestasid keelde ja kutsusid oma kodanikke sel nädalavahetusel mitte kogunema, väitsid Hispaania võimud, et nende rahvakogunemiste korraldamine ei kätke endas terviseohte.

Päev pärast feministide meeleavaldust sulgesid Madrid kohalikud võimud konservatiivse Rahvapartei juhtimisel koolid ning soovitasid inimestel kodus töötada. Sellest hoolimata oli keskvalitsus möödunud nädala esmaspäeval endiselt justkui halvatud ega kehtestanud ametlikult ühtegi vastumeedet.

Hispaania valitsus otsustas välistada Itaalias kasutusele võetud ranged meetmed isegi pärast seda, kui nakatunute arv tõusis järsult. Põhjuseks võimalik laastav mõju majandusele.

Kehtestati eriolukord

Laupäeval kuulutas peaminister viimaks välja eriolukorra, mis kestab vähemalt 15 päeva ja piirab märgatavalt riigisisest liikumist. Hispaania elanikud võivad kodust lahkuda vaid tööle minekuks, ravimite ostmiseks, arstiabi saamiseks ja toiduvarude täiendamiseks. See tähendab sisuliselt riigi lukustamist ja inimeste koju sundimist. Eriolukorra reeglite rikkujaid ootab vähemalt 100 euro suurune trahv, vastupanu osutamise või võimudele tõsise vastuhaku eest võib ees oodata isegi ühe aasta pikkune vangistus.

Keskvalitsus võtab endale üleriigilise kontrolli, muu hulgas tööstuse üle. Kõik kohalikud, regionaalsed ja riiklikud politseijõud alluvad nüüd siseministeeriumile ning kaitsejõud on saatnud 350 sõjaväelast Madridis ja teistes linnades kriitilise tähtsusega kohtadesse patrullima. «Kangelaslikkus on ka käte pesemine ja kodus püsimine,» teatas peaminister Sánchez üleeile pärast seitse tundi kestnud valitsuskabineti kohtumist.

Alates laupäevast on kinni olnud kõik restoranid, baarid, poed, muuseumid ja spordikeskused. Tänavad olid üleeile tühjad, vaid mõni üksik inimene jalutas parkide lähedal koeraga. Eelmisel nädalal viis hirm Madridi elanikud toidupoodidesse, et täiendada suurte kogustega oma varusid. Tühjad tualettpabeririiulid on paljudes poodides tavaline vaatepilt.

Täna peaks valitsus teatama majanduslikest meetmetest, et Hispaania ajutise sulgemisega toime tulla. Hispaania valitsuskoalitsioonis on aga olnud erimeelsusi, kuidas võidelda koroonaviiruse mõjudega.

Vasakpoolsed ja kasinusmeetmete vastu olevad Podemose liikmed tahavad kasutusele võtta rohkem sotsiaalseid meetmeid, et kaitsta töölisi. Valitsuselt soovitakse riiklikke toetusi. Aga ka teised valitsuskabineti liikmed on mures ja majandusminister on avaldanud kartust, et eelarvedefitsiit võib kontrolli alt väljuda.

Praegu on tähelepanu pööratud haiglatele. Hispaaniat tuntakse Euroopa ühe kõige parema tervishoiusüsteemi tõttu, kuid praegu üritavad Madridi haiglad leida juurde näomaske ja hingamisaparaate raskelt haigestunutele. Kuigi eriolukord kestab kaks nädalat, ei tea tegelikult keegi, kui kaua läheb aega olukorra normaliseerumiseks. Järjest rohkem muretsetakse, et kui viiruse levikut ei suudeta piirata, võib parlament eriolukorda pikendada ülestõusmispühadeni.

Selles dramaatilises olukorras on Kataloonia regionaalvalitsuse juht Quim Torra palunud keskvalitsusel sulgeda kõik Kataloonia sadamad, lennujaamad ja raudteed, justkui kannataks see piirkond ülejäänud Hispaaniast teistsuguse kriisi käes. Fakt on see, et tervet riiki peetakse praegu ohutsooniks ja üle 70 riigi on hoiatanud Hispaaniasse reisimise eest.

Tühja Madridi visuaalne mõju ja võimude astutud karmid meetmed paistavad olevat suurendanud rahva teadlikkust kriitilisest olukorrast, mis riiki on tabanud. Nüüd sõltub nende meetmete tõhusus iga Hispaania autonoomse piirkonna administratsioonist ja loomulikult Hispaania kodanikest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles