Videod ja fotod Konfliktid ja löömingud Poola piiril: Baltimaade kodanikud tahavad koju pääseda (31)

Postimees
Copy

Piiride sulgemine on juba põhjustanud konflikte, kuna inimesed tahavad iga hinna eest koju jõuda. Portaali Rus.Postimees lugeja Andrei sõnul läks Poola piiril juba lööminguks.

Andrei kolleeg Oleg on juba üle 20 tunni seisnud üle Oderi jõe viival sillal. Ta sõitis sõiduautoga Saksamaalt Poolasse eile, 15. märtsil, kuid piiri ületada ei õnnestunud. Poola võimud lubasid läbi piiripunkti riiki vaid Poola kodanikke ja selle riigi elamisloa omajaid, rääkis Andrei, kes on Olegiga pidevalt kontaktis. Nii Olegil kui ka teistel samasse olukorda sattunutel tuli öö veeta autodes.

Pärast tundidepikkust ootamist Eesti, Läti ja Leedu elanikud ühinesid ja blokeerisid oma sõidukitega silla. Seejärel seiskus sõidurajal kogu liiklus ja nüüd ei pääse keegi, sealhulgas ka Poola kodanikud, riiki.

«Käesolevaks hetkeks on Oderi sillal alanud rahutused. Puhkesid tülid, mis kasvasid üle lööminguks. Eesti, Läti, Leedu ja teiste maade elanikud nõuavad Poolast läbisõidu võimalust ja blokeerisid tee. See omakorda ajas raevu koju naasevad poolakad. Ka neile on tee kinni pandud. Algasid kaklused, rüselused,» rääkis lugeja. Tema sõnul on kõige konfliktsemad just poolakad.

Andrei räägib, et tee blokeerinud inimesed tahavad, et poolakad tunneksid seda sama mida nemadki – olla kodule nii lähedal, kuid võimaluseta sinna pääseda.

Päeval saabus Andrei sõnul piirile keegi kõrge auastmega Poola ohvitser, kes hakkas vene keeles selgitama, et inimesed ei peaks piiril ootama ning probleemi püütakse lahendada. Kuid autodel ei ole võimalik tagasi pöörata ega tagasikäiku anda. Selle tõttu ei saa inimesed ka toitu ja vett osta, kuna lähima tanklani on paarkümmend kilomeetrit.

Eesti konsulaadist kedagi telefoni teel tabada on peaaegu võimatu, kuna kõnede ootejärjekord on pea sama pikk kui järjekord piiril.

Andrei sõnul on nii tema kui ka Oleg juba Eesti välisministeeriumiga ühendust võtnud. «Mulle helistati umbes kella 8 paiku hommikul välisministeeriumist ja öeldi, et probleemi püütakse lahendada,  organiseerides konvoi läbi Poola. Just viis minutit tagasi (umbes kl 17 – toim.) helistati taas välisministeeriumist ja mulle öeldi ausalt, et mingeid edasiminekuid pole toimunud. Öeldi, et nad püüavad, aga poolakad pole vastanud,» ütles Andrei.

Täienduseks: Kell 19.25 teatas Oleg, et piiril lasti läbi 20 sõidukit, ainult kommertsliinide väikebussid. Isiklikke sõiduvahendeid läbi ei lasta.

«Meie konsulaat töötab selle nimel, et Eesti elanikud saaksid läbi Poola, Leedu ja Läti Eestisse tagasi pöörduda. Alternatiivne võimalus on kasutada Kieli-Klaipeda praamiliini,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Fred Püss.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles