Peeter Koppel: kõrgeima astme usaldus lükkab elu taas käima (15)

Peeter Koppel
, SEB privaatpanganduse strateeg
Copy
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu

Kõikide silmad on pööratud riigi poole – inimestel on vaja kedagi, kes usutavalt ütleks, et elu läheb edasi ka pärast koroonapandeemiat ja sellega seotud majanduslikku šokki, kirjutab SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

Majanduse mõistes on praeguses keerulises olukorras väga tähtis küsimus, milline on üldine usaldus institutsioonide vastu. Jagame institutsioonid meile sobivalt kolmeks tasandiks: kõige hapramad on (riskantsete varade) turud, järgmine tasand on pangandus ehk kõige laiemalt võttes n-ö finantseerimine. Tinglikult võib paigutada sellele usaldustasandile ka keskpangad, kuigi faktiliselt on tegemist institutsioonidega, mis siiski lähtuvad pigem riiklikest eesmärkidest. Kolmas ja n-ö viimane usalduse tasand on riik, sest just riik on institutsioon, mis saab kehtestada ja koguda makse, millel on sõjavägi jne.

Viimased nädalad ja eriti viimased päevad on näidanud, et kõige haprama institutsiooni vastu on usaldus tunduvalt vähenenud. Seega on liigutud usalduse järgmisele tasandile ning ka seda proovitud. USA Föderaalreserv on (seetõttu) langetanud intressimäärasid (nulli) ning käivitanud uuesti raha­trüki. Euroopa Keskpank pakkus välja seeria meetmeid, leevendamaks majanduses keerulist olukorda, mis tahes-tahtmata tekib, kui pandeemia peatamiseks rakendatakse suhteliselt karme meetmeid. Ometi pole ei Föderaalreserv ega Euroopa Keskpank seni suutnud usaldust esimese ja ka teise astme suhtes hoida ega paanikat peatada. Olgem ausad: kui majanduses on toimunud niivõrd mastaapne äkkpidurdus, siis inimesi (vähemalt lühiajaliselt) ei huvita, et keskpangad teevad kõik selleks, et likviidsuses ei tekiks pitsitust.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles