Riigikohus hakkab Mati Eliste süüasja arutama

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Eliste
Mati Eliste Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Mõjuvõimuga kauplemises ringkonnakohtus süüdi mõistetud Mati Eliste süüasja arutamine jätkub riigikohtus.

Riigikohus andis täna Eliste kaitsja vandeadvokaat Aadu Lubergi kassatsioonkaebusele menetlusloa.

Ringkonnakohus tunnistas 28. septembril Tallinna endise linnavoliniku ja Pirita linnaosa halduskogu endise esimehe Mati Eliste süüdi mõjuvõimuga kauplemises, jättes muutmata Harju maakohtu otsusega talle määratud kriminaalkaristuse. Küll aga muutis ringkonnakohus maakohtu lahendit osas, mis puudutas ebaseaduslikuks hüveks saadud summasid ning suurendas tema süükoormat.

Nimelt käsitles maakohus ebaseadusliku hüvena 100 000 krooni, mille kinnisvaramaakler Aili Asavi kandis Eliste juhitavale MTÜ-le Laulu- ja Liikumisstuudio Mariel vastutasuna ühe detailplaneeringu läbisurumise eest, kuid hiljem Asavilt saadud 11 000 krooni maakohus kuriteoga enam ei sidunud. Ringkonnakohus leidis aga, et ka selle summa sai Eliste seoses mõjuvõimuga kauplemisega. Seega läheb ringkonnakohtu lahendi järgi Elistelt konfiskeerimisele kokku 111 000 krooni.

Harju maakohus tunnistas 28. aprillil Reformierakonda kuulunud Eliste süüdi mõjuvõimuga kauplemises ja määras talle rahalise karistusena 70 päevamäära ehk 224 eurot, ka konfiskeeritakse Elistelt 100 000 krooni. Eliste peab tasuma riigituludesse sundraha 417,03 eurot ja koopiakulud.

Prokuratuur süüdistas Elistet selles, et Pirita linnaosa halduskogu esimehena lasi ta 2008. aasta sügisel teise isiku vahendusel kanda 111 000 krooni enda juhitava MTÜ Laulu- ja Liikumisstuudio Mariel arveldusarvele vastutasuna selle eest, et ta aitaks kooskõlastada halduskogus ühe isiku Paju tänaval asuvale krundile lubatust suurema elamu ehitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles