Haller: lapsevanem aidaku õpilast eksamivõitluses

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Lastevanemate liidu juhatuse liige Aivar Haller soovitas riigieksamivalikut takistava õpetajaga suhtlemiseks lapsevanem kooli kaasa kutsuda.


Haller ütles Postimees.ee'le, et iga ema ja isa võiks tunda huvi, kuidas tema lapsel riigieksami valikutega lood on. «Kui on selgelt tajuda, et on surve, istutakse koos maha ja arutatakse kõigepealt läbi,» soovitas ta.

Kui selgub, et poja või tütre soov on õpetaja vastuseisust hoolimata põhjendatud, peaks lapsevanem minema võsukesega kooli vestlema. «Tuleks minna koos lapsega kohale, istuda õpetajaga maha ja rääkida asi rahulikult selgeks.»

Tema sõnul aitab kolmekesi vestlemine vähendada ka olukorda, kus õpetaja oma autoriteedi abil õpilase arvamust alla surub.

Haller suhtus aga kriitiliselt kogu riigieksamite süsteemi ja nimetas õpetajat samamoodi süsteemi ohvriks.

Tema sõnul ei loo praegune süsteem vundamenti, ei soosi süsteemsust. Haller rääkis, et kogu gümnaasiumiaja käib võidujooks riigieksamite tulemuste nimel, kuid ülikoolis avastatakse, et hoolimata headest eksamitulemustest tuleb asuda noori ümber koolitama.

Tema nägemuses võiks olukorda parandada see, kui kooli lõpueksam ja ülikooli sisseastumiskatsed teineteisest lahku lüüa. Samuti võiks noored Halleri soovituse kohaselt rohkem mõelda, kas neil on ikka vaja gümnaasiumisse minna, kui neist võiks kutseõppes palju rohkem kasu olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles