Riigikogu komisjoni juht tühistas istungi

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Paul Puustusmaa.
Paul Puustusmaa. Foto: Mihkel Maripuu

Parlamendi põhiseaduskomisjoni esimees Paul Puustusmaa (EKRE) otsustas ära jätta komisjoni eilehommikuse istungi ning jääb ka ise mõneks ajaks kodusele režiimile. «Ei, ma pole karantiinis. See on pigem ettevaatusabinõu,» selgitas ta. Põhjuseks kahtlus, et komisjoni aseesimees Lauri Läänemets (SDE) võis nakatuda koroonaviirusega.

Veel esmaspäeval kogunes riigikogu põhiseaduskomisjon Toompeal ning leidis üksmeelselt, et riigikogu kodu- ja töökorra seadus võimaldab komisjonidel teha kaugtööd. «Kaugtöö on võimalik, kui on tagatud kõik istungist osavõtu olulised tingimused, nagu sõnavõtud, küsimused ja hääletamine,» ütles komisjoni juht Puustusmaa. Samasugune soovitus anti ka teistele riigikogu komisjonidele.

Eile hommikul pidanuks komisjon aga uuesti kogunema, kohale oli kutsutud ka peaminister Jüri Ratas (Keskerakond), selgitamaks inimeste põhiseaduslike õiguste kitsendamise tagamaid eriolukorras.

«Asjad ei arene mitte ainult päevadega, vaid tundidega, täpselt nagu meil komisjonis,» kirjeldas Puustusmaa, kes langetas ööl vastu eilset otsuse, et istungit hommikul ei toimu. Küll aga toimus eile komisjoni istung elektrooniliste kanalite kaudu. Teisisõnu testiti, kuidas toimib istungi pidamine distantsilt ja kas sedasama võib soovitada ka teistele komisjonidele.

Lauri Läänemets tänavu 24. veebruaril Paides keskväljakul riigilippude heiskamisel.
Lauri Läänemets tänavu 24. veebruaril Paides keskväljakul riigilippude heiskamisel. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Läänemets tunnistas, et kui ta esmaspäeva õhtul Toompealt koju läks, oli tal väikene palavik – 37,1. Kuna nad on elukaaslasega mõlemad gripi vastu vaktsineeritud, kuid ka naisel oli väike palavik, kahtlustas poliitik, et nad võivad olla nakatunud koroonaviirusega.

Läänemets teavitas oma kahtlustest kohe Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni ning põhiseaduskomisjoni, mille istungil ta esmaspäeval viibis. Samuti puutus sots Toompeal kokku mitme teise riigikogu liikmega.

«Küll aga tekkis küsimus, kuidas siis parlament varsti tööd teeb. Kui testi teha ei saa, siis peaks töökollektiivid jääma koju passima igaks juhuks. Kui kõik on kuulekad, siis jääb lõpuks ju elu Eestis seisma, ja kui ei olda kuulekad, siis läheb mõnel tänu sellele halvasti. Tahaks valitsuselt ülevaadet, et kuidas nad selle plaani ikka läbi mõelnud on,» kirjutas poliitik sotsiaalmeedias.

Eelmisel nädalal otsustas riigikogu vanematekogu vähendada istungite arvu nädalas seniselt neljalt kahele. Järgmise sammuna plaanitakse piirata suures saalis saadikute arvu. Peale nende muudatuste on kavas ka edasi lükata pikaajaliste eelnõude arutelu ja tegelda ainult kiireloomulisema õigusloomega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles