Autojuhid läbisid kolm kilomeetrit nelja tunniga (1)

Lauri Habakuk
, Pärnu Postimees
Copy
Eesti ja Läti vahel töölkäimine võimaldati mullu lisaks Valga-Valka kaksiklinna elanikele ka teiste piiriäärsete kohaliku omavalitsuse üksuste inimestele.
Eesti ja Läti vahel töölkäimine võimaldati mullu lisaks Valga-Valka kaksiklinna elanikele ka teiste piiriäärsete kohaliku omavalitsuse üksuste inimestele. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Roolikeerajatel kulus eile Pärnumaal Ikla piiripunktis kolonnis ligemale kolme kilomeetri läbimiseks kuni neli tundi. Õhtuks võis järjekord pikenedagi.

«Töö sujub, aga peame seda ümber korraldama, kuna järjekorrad on väga pikad,» tunnistas Lääne prefekt Kaido Kõplas eile kella 13 aegu. «See ei ole OK, püüame protsessi kiirendada. Tegeleme sellega, et siia inimesi juurde leida.»

Kõplas ei osanud täpselt öelda, mitme kilomeetri pikkune on kolonn. «Me ise ei ole Lätis vaatamas käinud,» nentis ta.

Kaido Kõplas
Kaido Kõplas Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Intervjuu ajal võis prefekti hinnangul saba ulatuda Ainaži Hesburgeri ja Neste tanklani, mis Google Mapsi järgi asuvad piirist 3,6 kilomeetri kaugusel.

«Kohe saab neli tundi,» lausus veidi väsinud, kuid rõõmsa olemisega veokijuht Harri, kelle ees seisis veel mõni veok. «Mis mul ikka teha, üle ei hüppa ju,» muigas ta.

Rekamees Toomas, kes kolme tunni jooksul oli läbinud kolonnis 3,5 kilomeetrit, oli kriitilisem. «Kui ta (viirus – toim) on juba sees, mis siin enam päästa,» ühmas ta.

Prefekt Kõplas tõdes, et üksvahe võis kolonni pikkus ületada kümmet 10. Ta pakkus eile päeval, et piiriületuste tipptund võib saabuda õhtul.

95 protsenti või rohkemgi ületasid Ikla piiri kaubaautodega. Ametnikud lubavad piiripunktist läbi Eesti elanikud, kaubavedajad ja need, kes tahavad minna Eesti kaudu koju: soomlased, rootslased, mõni venelane. Neid, kes läbivad praegu Ikla piiripunkti transiidiks, leidub Kõplase sõnul väga vähe.

Südaööst kella 13ni oli jõutud Ikla piiri ületada 736 autoga. Üks isik oli selle aja jooksul haigusetunnustega. Ööpäev läbi kohapeal viibiv kiirabibrigaad vaatas ta üle.

Piirilt tagasi oli 13 tunni jooksul suunatud 16 isikut. Need olid inimesed, kes püüdsid Eestisse tulla turistidena.

Mõisaküla, Jäärja ja Vana-Ikla piiripunkt Lääne prefektuuri tööpiirkonnas on kinni. Vana-Ikla maanteele on autojuhtidele takistuseks veetud betoonplokid. Mõisakülas ja Jäärjas valvavad kaitseliitlased. Kõik piiriületajad suunatakse Iklasse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles